Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O IZMENAMA UREDBE O KOEFICIJENTIMA ZA OBRAČUN I ISPLATU PLATA ZAPOSLENIH U JAVNIM SLUŽBAMA: Uvećavaju se koeficijenti utvrđeni za obračun i isplatu plata zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, predškolskim ustanovama, kao i zaposlenima u učeničkom i studentskom standardu


Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o izmenama Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama ("Sl. glasnik RS", br. 73/2023), kojom se uvećavaju koeficijenti utvrđeni za obračun i isplatu plata zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, predškolskim ustanovama, kao i zaposlenima u učeničkom i studentskom standardu.

Uredba se odnosi na zaposlene čija je obračunata osnovna plata niža od iznosa minimalne zarade utvrđene za teritoriju Srbije.

Kako je navedeno, uvećanje koeficijenata za obračun i isplatu plata za pojedina radna mesta predlaže se kako bi se zajedno sa efektima planiranog povećanja osnovice od 5,5 odsto za zaposlene u prosveti, u skladu sa propisima o budžetu, obezbedilo povećanje plata ovih zaposlenih iznad iznosa minimalne zarade.

Ovim izmenama Uredbe menja se osnova za uvećanje koeficijenta za deo zaposlenih u stručnim službama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, imajući u vidu promene u nadležnostima ove institucije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Katarina Pantelić, 04.09.2023.
Naslov: Redakcija