Zastava Bosne i Hercegovine

PREPORUKE ZA SMANJENJE POTROŠNJE ELEKTRIČNE I TOPLOTNE ENERGIJE: Javna preduzeća moraju da dostave plan ušteda do 15. septembra 2022. godine


“Prioritet države je obezbeđivanje dovoljnih količina energije i energenata i u tom smislu su Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike preduzeli adekvatne korake kako bismo spremno dočekali zimu. Trenutno velika sredstva trošimo na uvoz električne energije i Ministarstvo je objavilo preporuke za smanjenje potrošnje energije za domaćinstva, privredu, državnu upravu, lokalne samouprave i javna preduzeća. Veoma je značajno da racionalno koristimo energiju i nadamo se da će predložene mere postati obavezne kako bismo uštedeli 15 odsto ukupne potrošnje električne energije i smanjili uvoz, što je nacionalni prioritet”, izjavio je državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Lakićević.

Lakićević je naglasio da je upućeno pismo javnim preduzećima da naprave planove štednje i smanjenja gubitaka, a JP EPS da uz račune za utrošenu energiju građanima dostavi mogućnosti za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, kao i da EPS dostavi plan stimulisanja štednje kroz određene popuste za građane.

Ministarstvo je dostavilo spisak preduzeća gde se navode potrebni koraci za racionalno korišćenje energije. Javnim preduzećima se preporučuje da pripreme kratkoročan plan štednje energije, u visini od najmanje 15 odsto od sopstvene potrošnje u odnosu na poslednji trogodišnji prosek za tekući mesec.

Potrebno je da se među zaposlenima odrede lica koja će se starati o smanjenju potrošnje energije, u skladu sa navedenim preporukama, primenom učestalih kontrola tokom radnog vremena, a posebno po njegovom isteku, sa ciljem smanjenja potrošnje.

Neophodna je i priprema plana prilagođavanja potrošnje i proizvodnje energije koji će obuhvatiti period od oktobra 2022. do marta 2023. godine uz dostavljanje Ministarstvu rudarstva i energetike do 15 septembra.

Plan treba da obuhvati, po mesecima, sve organizacione, informativne, tehničke i moguće investicione mere, rokove za njihovu implementaciju, kao i planirane uštede energije po svakoj od mera, sa naglaskom na uštedi toplotne i električne energije.

Izveštaje o realizaciji plana, razlozima za odstupanje od zadatih ušteda, problemima u sprovođenju mera, kao i aktivnostima za prevazilaženje problema, potrebno je jednom mesečno, do 15. u mesecu dostaviti Ministarstvu i Radnoj grupi za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima o situaciji u energetskom sektoru, navodi se u dopisu Ministarstva rudarstva i energetike javnim preduzećima.

Dopis je upućen sledećim javnim preduzećima: Aerodromi Srbije, Dipos, Elektromreža Srbije, Državna lutrija, Infrastruktura železnice, Jat tehnika, Emisiona tehnika, Jugoimport SDPR, Mreža Most, Nacionalnim parkovima Đerdap, Fruška Gora, Šar planina, Tara, Nuklearni objekti Srbije, Peu Resavica, Pošta Srbije, Putevi Srbije, Skijališta Srbije, Skloništa, Službeni glasnik, Srbijagas, Srbija šume, Stara planina, Transnafta, Zavod za udžbenike, Srbija vode, Koridori Srbije, Metohija, Park Palić, Park Mokra Gora, Prosvetni pregled, Rezervat Uvac, Srbija kargo, Srbija voz, Tvrđava Golubački grad i Železnica.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Izvor: Vebsajt Biznis, Stanislav Stanišić, 01.09.2022.
Naslov: Redakcija