Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNI POZIV ZA DODELU SUBVENCIJA ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE U NOVOM SADU: Poziv je otvoren je do 16. septembra 2022. godine


Grad Novi Sad raspisao je Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje, a sredstva za realizaciju ove mere obezbeđena su u gradskom budžetu za 2022. godinu u iznosu od 47.268.000 dinara.

Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se nezaposlenim licima sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u Novom Sadu radi osnivanja nekog oblika preduzetništva, kao i za osnivanje privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos, objavljeno je 24. avgusta na zvaničnom sajtu Grada Novog Sada.

Subvencija se, kako je naglašeno, dodeljuje u jednokratnom iznosu od 250.000 do 500.000 dinara, u zavisnosti od novoregistrovane delatnosti i visine opravdanih troškova i ulaganja iskazanih u biznis planu.

Dodaje se da, ukoliko se više nezaposlenih lica udruži u skladu sa zakonom, svako lice pojedinačno podnosi zahtev za samozapošljavanje i ostvaruje pravo na subvenciju u iznosu od 250.000 do 500.000 dinara. Obrazac zahteva sa biznis planom za subvenciju za samozapošljavanje i obrazac izjave mogu se preuzeti na sajtu Grada Novog Sada i sajtu Gradske uprave za privredu ili u Gradskoj upravi za privredu. Javni poziv otvoren je do 16. septembra.

Nacionalna služba za zapošljavanje u toku kalendarske godine raspisuje javne pozive za dodelu subvencija za samozapošljavanje u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave, a po kojima se definiše i rok za podnošenje zahteva.

“Subvencija za samozapošljavanje namenjena je nezaposlenima koji se vode na evidenciji NSZ i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva. Subvencija se dodeljuje radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos. Javnim pozivima nezaposlenima za dodelu subvencije za samozapošljavanje preciznije se definišu uslovi po kojima nezaposleno lice može ostvariti pravo na dodelu subvencije, dokumentacija za podnošenje zahteva, delatnosti koje ne mogu biti subvencionisane, visina iznosa sredstava i druge informacije od značaja za učešće u programu samozapošljavanja”, objašnjavaju iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Odluka o odobravanju subvencije donosi se na osnovu rang-liste, a nakon provere ispunjenosti uslova javnog poziva i priložene dokumentacije i bodovanja podnetog zahteva sa biznis planom, u roku od 30 dana.

“Odobravanje subvencije za samozapošljavanje vrši se na osnovu ocene biznis plana, a prioritet imaju nezaposleni koji pripadaju sledećim kategorijama: mladi do 30 godina starosti, viškovi zaposlenih, Romi, osobe sa invaliditetom i žene. Bodovanje zahteva vrši se po kriterijumima i bodovima koji su precizirani na bodovnoj listi za subvenciju za samozapošljavanje, koja je sastavni deo javnog poziva”, ističu iz NSZ-a.

Kako su objasnili, Nacionalna služba za zapošljavanje dodeljuje subvencije za samozapošljavanje nezaposlenim licima dugo godina unazad. Akcionim planom za period od 2021. do 2023. godine za sprovođenje Strategije zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine, i Programom rada Nacionalne službe za zapošljavanje za 2022. godinu, planirano je da se u meru subvencija za samozapošljavanje uključi 3.700 nezaposlenih lica, od kojih je 100 osoba sa invaliditetom.

“Javni pozivi nezaposlenima za dodelu subvencije za samozapošljavanje raspisuju se svake godine. Pored pomenute finansijske podrške, na zahtev korisnika novčane naknade NSZ može, takođe, da izvrši i isplatu naknade za slučaj nezaposlenosti u jednokratnom iznosu za samozapošljavanje”, naglasili su.

Prema rečima preduzetnice iz Bora Marije Mitrović, kojoj je 2017. godine odobrena subvencija, prilikom apliciranja je potrebno da se obrati pažnja i na najmanje detalje koji su definisani konkursom, upravo zbog loših tumačenja, nedovoljnog savetovanja i informisanja.

“Dakle, prvo informisanje je kod savetnika u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Zatim, lica koja žele da dobiju sredstva moraju biti svesna da iznos koji se dodeljuje nije dovoljan da se neko ‘obogati’. Bukvalno je dovoljan za doprinose i eventualno nešto malo da ostane preko toga. Takođe, u praksi se pokazalo da je potrebno da svako ko aplicira ima i svoj početni kapital, jer je subvencija zapravo samo dodatna finansijska pomoć, a ne potpuno finansiranje biznisa”, upozorila je ona.

Lica koja dobiju subvenciju i otvore firmu imaju obavezu da plaćaju sebi doprinose 12 meseci, u suprotnom moraju da je vrate. Sredstva koja se dodeljuju jednaka su visini doprinosa za narednih godinu dana.

“Što se tiče zakonskih propisa, moja preporuka je da obavezno imate knjigovođu. Dobar knjigovodstveni i poreski savetnik nije bačena para, već investicija u biznis (bez obzira na model oporezivanja). Biznis plan mora biti dobro i tačno urađen, kalkulacija takođe mora biti dobra”, naglasila je Mitrović.

Njeno iskustvo je bilo pozitivno, a iznos koji je dobila 2017. godine bio je duplo manji od iznosa koji se dodeljuje danas.

“Pametnom kalkulacijom, dobrim biznis planom i pametnim realnim poslovanjem svakako je moguće izgurati prvu najtežu godinu, a onda stvoriti zdrave uslove i za rad u drugoj, trećoj i tako dalje. Naravno, zavisi od težine biznisa. Ako neko želi da pokuša sa samostalnim biznisom, ima ideju, fali mu malo para i podsticaja da proba, sredstva za samozapošljavanje su najbolja prilika da se čovek oproba”, smatra Mitrović.

Prve godine se, kako smatra, vidi da li neko može da bude preduzetnik ili ne, da li je spreman na rizike i šanse koje pruža preduzetništvo ili ne.

“Nekome ko i dalje razmišlja da li da pokuša sa preduzetništvom i sredstvima za samozapošljavanje savetovala bih da dobro razmisli da li je spreman ili ne. Da li je u stanju da radi i zaradi sebi platu? U praksi, lica koja dobiju subvenciju često iskoriste novac za adaptaciju prostora, kupovinu opreme, materijala i slično”, zaključila je Mitrović.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Izvor: Vebsajt Biznis, 02.09.2022.Izvor: Vebsajt Biznis, 02.09.2022.
Naslov: Redakcija