Zastava Bosne i Hercegovine

IZDAVANJE I SADRŽINA RAČUNA U SKLADU SA PROPISIMA O PDV: Paragraf organizuje vebinar 6. oktobra 2021. godine


Kompanija Paragraf organizovaće, 6. oktobra 2021. godine, vebinar na temu “Izdavanje i sadržina računa u skladu sa propisima o PDV”.

Vebinar je namenjen računovođama, poreskim savetnicima, finansijskim direktorima, kao i svim licima koja u svom radu primenjuju propise o PDV.

Formalna ispravnost računa je veoma bitna u sistemu PDV, radi ostvarivanja prava na odbitak prethodnog poreza od strane kupca dobara, odnosno primaoca usluga i time ostvarivanja nekih od osnovnih principa oporezivanja potrošnje PDV, a to su nekumulativnost poreza i neutralnost za biznis.

Naime, u praksi obveznici često prave i suštinske i formalne greške prilikom izdavanja računa, što primaoca računa često dovodi u rizik da mu bude osporeno pravo na odbitak prethodnog poreza po tom računu. Pored toga, pogrešno iskazivanje PDV u računu može imati negativnih implikacija i za samog izdavaoca računa, posebno ako je račun izdat, a nije izvršen promet dobara i usluga i slično.

S tim u vezi, na vebinaru ćemo na sveobuhvatan način analizirati temu izdavanja računa u sistemu PDV kako sa normativnog, tako i sa praktičnog aspekta i ukazati na mnoga pogrešna postupanja koja se mogu sresti u praksi.

Pored toga, osvrnućemo se na mogućnost ispravke greške kada je u računu pogrešno iskazan PDV ili je iskazan PDV, a promet nije izvršen.

Na kraju, biće reči i o izdavanju računa u specifičnim slučajevima i mogućnosti izdavanja računa pre izvršenog prometa za određene vrste prometa.

Polaznici će se kroz predavanja i odgovore na pitanja steći uvid u značaj pravilnog izdavanja računa i pravilnog iskazivanja pojedinih elemenata u računu.

Takođe, predavači će ukazati na pogrešnu praksu koja se može sresti i dati niz korisnih saveta u pogledu izdavanja računa i iskazivanja podataka u računu, a u cilju postizanja što veće pravne sigurnosti svih učesnika u prometu.

Teme vebinara:

  • Opšta obaveza izdavanja računa za izvršeni promet
  • Slučajevi u kojima ne postoji obaveza izdavanja računa
  • Vreme, forma i način izdavanja računa
  • Sadržina računa i uticaj pogrešnog navođenja pojedinih elemenata računa na pravo na odbitak prethodnog poreza
  • Obaveza izdavanja i sadržina avansnog računa
  • Izdavanje i sadržina dokumenta o smanjenju ili povećanju osnovice (tzv. knjižnog odobrenja ili zaduženja)
  • Izdavanje i sadržina računa u pojedinim specifičnim slučajevima
  • Pogrešno iskazivanje PDV u računu i način ispravke greške
  • Izdavanje računa pre izvršenog prometa i mogućnost nastanka poreske obaveze izdavanjem računa – izuzetak od opšteg pravila propisan za pojedine vrste usluga

Predavači:

  • Aleksandar Milanović - glavni i odgovorni urednik stručnog časopisa “Poresko-računovodstveni instruktor”
  • Olica Pješčić - pomoćnik glavnog i odgovornog urednika stručnog časopisa “Poresko-računovodstveni instruktor”

Detaljne informacije o vebinaru (način prijave, informacije u vezi sa kotizacijom i ostale korisne informacije) možete saznati na stranici “Izdavanje i sadržina računa u skladu sa propisima o PDV“.

Izvor: Redakcija, 05.09.2021.