Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

XXVII SAVETOVANJE SUDIJA PRIVREDNIH SUDOVA REPUBLIKE SRBIJE NA ZLATIBORU


U periodu od 3. do 6. septembra 2019. godine, na Zlatiboru, održava se XXVII Savetovanje sudija privrednih sudova Republike Srbije.

U tri radna dana razmatraju se aktuelne teme iz oblasti privrednog prava, stečaja, parničnog i izvršnog postupka, privrednih prestupa i drugo.

Savetovanje je svečano otvorila Jasminka Obućina, predsednica Privrednog apelacionog suda, održavši pomen, minutom ćutanja, nedavno preminuloj koleginici sudiji Jeleni Vildović – Živković. Kao što to i redovno čini na ovom savetovanju, Obućina je predstavila statističke podatke o predmetima rešenim u 2018. godini, ali i o broju novih predmeta upoređujući sa brojem sudija i naglašavajući da i dalje nije popunjen predviđeni broj sudija tog suda. Takođe, iznela je predloge za poboljšanje rada sudija, pre svega, ali i privrednih sudova uopšte, naglašavajući izazove s kojima se u svakodnevnom radu suočavaju, ali pozivajući sudije da se uvek dodatno edukuju i usavršavaju, te da ne propuštaju nijedno predavanje ili panel diskusiju kojoj budu imali prilike da prisustvuju na ovom savetovanju.

Nakon ovog obraćanja prisutnima su se u vidu pozdravne reči obratili i predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević, a zatim i sudija Gordana Ajnšpiler-Popović, koja je po prvi put u svojstvu predstavnika Ustavnog suda govorila na ovom skupu, za razliku od prethodnih godina.

Predsednik VKS je u svojoj pozdravnoj reči, kao i ranijih godina, istakao značaj nezavisnosti sudstva, osvrnuvši se još jednom i na očekivane izmene Ustava Republike Srbije i intervencije koje bi trebalo da budu izvršene u tom pogledu, ali i apelovao na jasnu podelu vlasti.

Učesnike su pozdravili i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu - prof.dr Zoran Mirković i prof. dr Jelena Perović Vujačić, ispred Kopaoničke škole prirodnog prava.

Ministarka pravde - Nela Kuburović, je potvrđeno učešće na savetovanju otkazala zbog bolesti, a nisu se obraćali ni drugi predstavnici Ministarstva pravde.

Najveću pažnju je ipak zaokupilo uvodno predavanje – referat prof. dr Mirka Vasiljevića, nekadašnjeg dekana, a sada redovnog profesora Pravnog fakulteta. Naime, prof. Vasiljević je u svom referatu izneo niz zamerki na rad Vrhovnog kasacionog suda, kao i rad sudija, a povodom donete odluke u sporu povodom poništenja određene arbitražne odluke. Na ovom mestu predstavljamo izvod iz referata prof. Vasiljevića pod nazivom Arbitraža bez arbitražnog ugovora: "Ima nešto krajnje trulo u državi Danskoj (čitaj pravnom sistemu Srbije!), kad je odlučivanje o poništaju arbitražne odluke trostepeno i u nadležnosti tri sudske instance, posebno ako je, a jeste, to odlučivanje u nedovoljno profesionalnim rukama, posebno nespecijalizovanim rukama, koje mogu sebi da dozvole da zaklanjajući se iza gole zakonske fasade i ne poznajući tokove arbitražnog života, kao i čini se, ne poznajući filozofiju misije prava, te se usude da ponište arbitražnu odluku donetu od vrhunskih međunarodnih arbitara..... Ali, no passaran! Tu je Vrhovni (uz to i "kasacioni") sud!...". Reagujući na ovaj referat javio se za repliku Branko Stanić, sudija Vrhovnog kasacionog suda, a predsedavajuća skupom sudija Obućina je dozvolila raspravu na ovu temu kao izuzetak, jer je vreme predviđeno za raspravu predviđeno programom, ali ne za vreme pozdravnih reči i uvodnih referata. Sudija Stanić je ukratko pozvao sve kolege da pročitaju obrazloženje sporne presude (biće objavljena na Internet sajtu VKS) te da se sami uvere da je odgovoreno na sve argumente koji su se javili u postupku, a među kojima se nalaze i argumenti koje zastupa prof. Vasiljević, te da je presuđeno u skladu sa pozitivnim propisima.

Usledili su i drugi uvodni referati:

- Posledice prenosa obezbeđenog potraživanja na nepokretnosti u stečajnom postupku, dr Dragiša B. Slijepčević, sudija Vrhovnog kasacionog suda i Marko Radović savetnik VKS, koji je u odsustvu sudije Slijepčevića izlagao temu

- Tri koncepta zajedničkog delovanja u srpskom pravu – praktični problemi i nedoumice, Vuk Radović redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu

- Obaveze arbitara u međunarodnoj trgovinskoj arbitraži, prof. dr Jelena Perović Vujačić redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu

- Zloupotreba poverenja u obavljanju privredne delatnosti kao potencijalno osnovno privredno krivično delo, dr Milan Škulić, sudija Ustavnog suda Srbije, redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu

Nakon uvodnih referata organizovan je rad po sekcijama, gde su se detaljnije obrađivale zasebne teme u tri sale, a u formi okruglih stolova. Najviše je bilo reči o izvršenju i obezbeđenju, kao najaktuelnijoj temi, ali je u radu po sekcijama posvećeno vreme i privrednim prestupima, kao i uvek zanimljivim pitanjima vezanim za postupak stečaja.

Izvor: Redakcija, Mile Orlović, 05.09.2018.