Zastava Bosne i Hercegovine

ELEKTRONSKO PLAĆANJE FIRMARINE DOPRINEĆE NAPRETKU NA DUING BIZNIS LISTI


Uvođenje elektronskog plaćanja firmarine pomeriće Srbiju za 20 mesta na Duing biznis listi Svetske banke u toj oblasti, ocenila je direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović.

Srbija se danas u toj oblasti nalazi na 79. mestu u svetu, a kada Svetska banka registruje nove promene, možemo očekivati napredak u narednom izveštaju, navodi Bojović.

Firmarine su se do sada plaćale 12 puta godišnje i svaki put je bila obaveza da se prijavljuje u zavisnosti od broja filijala u svakoj od opština u kojoj rade.

"Postupak je bio kompleksniji nego što bi trebalo, trajao dugo i definitivno je bio deo nepotrebnih procedura u administraciji. Sada je to reformisano da se prijava same firmarine radi elektronskim putem, a ujedno možete odmah da izvršite i uvid u obavezu i da izvršite elektronsko plaćanje", objašnjava Bojović.

Kaže da sada neće biti obilaska mnogih šaltera, već će se sve raditi iz kancelarije i dodaje da je privreda dugo govorila da bi trebalo reformisati sistem plaćanja firmarine.

Bojović navodi da je u suzbijanju sive ekonomije dobro kombinovati supresivne i podsticajne mere, što je pravi balans za privredu.

"Privreda i teži tome da inspekcije i drugi organi onu privredu koja posluje nelegalno i nije im fer konkurencija nađe načina da reguliše, a sa druge strane ovi koji posluju legalno i u pravnom sistemu oni su ti koji traže neke podsticaje, svejedno da li je u pitanju finansijsko, u smislu smanjenja poreza i doprinosa ili administrativno rasterećenje", kaže Bojović.

NALED očekuje da se na polju suzbijanja sive ekonomije uspostavi kontakt centar za inspekcije, gde bi mogle da se prijave nepravilnosti u radu, dalje uspostavljanje elektronskog inspektora, tako da inspektori mogu na licu mesta na terenu da na lakši način sprovode svoj deo posla, kao i uspostavljanje novih mehanizama za utvrđivanje prekršaja u smislu inspekcijskog nadzora.

"Sa druge strane očekujemo rasterećenje u smislu paušala, da se automatizuje i učini digitalnim sistem paušalnog oporezivanja tako da bude lakše i ovim malim preduzetnicima koji posluju i bude stimulacija da uđu u legalne tokove", kaže ona.

NALED od 2012. radi na reformi "parafiskalnih" nameta a u jednom trenutku je firmarina bila identifikovana kao takav namet čiju funkciju privreda ne razume, objašnjava Bojović.

"Mi smo uvek za to da se napravi dobar balans, da lokalna samouprava zaista ima odakle da prihoduje, da to budu porezi, a da firmarine i drugi neporeski nameti budu oni koji se umanjuju", kaže ona.

Grad Niš je nedavno značajno smanjio privrednicima i preduzetnicima takse za reklame, a Bojović misli da je to pravi način, jer je lokalna samouprava ta čiji je to izvorni prihod i treba da odlučuje o tom nametu, ukoliko i šta hoće da stimuliše i koju vrstu privrede.

Pogledajte poslovni skup godine: Paragraf Biznis Forum 2019

Izvor: Vebsajt RTV, 04.09.2019.
Naslov: Redakcija