Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NAJAVLJENA MOGUĆNOST IZMENA ZAKONA O RADU U CILJU POOŠTRAVANJA KAZNI ZA ZAPOŠLJAVANJE RADNIKA "NA CRNO": Prilikom vanrednih inspekcijskih nadzora izvršenih 1. septembra na gradilištima u Beogradu, ukupno 61 lice koje je radilo "na crno" zatečeno je kod 16 registrovanih poslodavaca i pet neregistrovanih subjekata


Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja objavilo je na svom sajtu spisak sa imenima 21 poslodavca kod kojeg su zatečena lica na radu "na crno".

Prema tom spisku, prilikom vanrednih inspekcijskih nadzora izvršenih 1. septembra na gradilištima u Beogradu, ukupno 61 lice koje je radilo "na crno" zatečeno je kod 16 poslodavaca koji su registrovani u Agenciji za privredne registre (APR), ali i kod pet neregistrovanih subjekata. Među subjektima koji čak uopšte nemaju firme registrovane u APR, a kod kojih je inspekcija zatekla neprijavljene radnike, navedeni su Aleksa Krstić iz Paraćina, Sreten Andrić iz Surčina i Aleksandar Cvetković iz Obrenovca, sa po tri zatečena lica bez papira.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, izjavio je u ponedeljak da će sve firme koje zapošljavaju radnike na crno biti istaknute na sajtu Ministarstva za rad.

Đorđević je tada ukazao da su i nakon najave vanredne inspekcije svih gradilišta u Beogradu, inspektori zatekli pet radnika na crno, a dodatnom inspekcijom u još četiri opštine 56 neprijavljenih radnika.

Ministar je najavio i da se razmatra o izmeni Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US i 113/2017), koji će biti rigorozniji prema onima koji krše zakon, a do tada će Ministarstvo na svom sajtu objavljivati sve što inspektori za rad otkriju na terenu - gde su vršene kontrole, ko zapošljava radnike na crno, koliko radnika...

Među poslodavcima koji zapošljavaju na crno našao se i vlasnik Samostalne zanatske radnje "Dane" u Starim Banovcima i Preduzetnička radnja Dragoljuba Muškinje, objavljeno je na sajtu Ministarstva zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja.

U pitanju su dva od 21-og poslodavca kod kojih su zatečena lica na radu na crno. Prilikom vanrednih inspekcijskih nadzora izvršenih 1. septembra ukupno je zatečeno 61 lice bez prijave kod 16 poslodavaca koji su registrovani u Agenciji za privredne registre, dok su preostalih pet neregistrovani privrednih subjekti. U starobanovačkoj SZR "Dane" zatečeno je 3 neprijavljena radnika, dok je kod staropazovačkog preduzetnika bilo 2 lica bez papira.

Izvor: RTV, 05.09.2018.
Naslov: Redakcija