Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VIŠE OD 90 NEREŠENIH PREDMETA KOJI SE ODNOSE NA NAPADE NA ADVOKATE: Advokati traže nivo zaštite kakav imaju službena lica


"Država mora da shvati koji je značaj advokatskog poziva i profesije, a on je toliki da bez advokata zaštićenih u svom poslu nema vladavine prava u državi, kao ni pravosuđa koje funkcioniše na ispravan način", rekao je Vladimir Beljanski, predsednik Advokatske komore Vojvodine.

"Sad su advokati izloženi napadima, a sutra će možda biti sudije ili tužioci", upozorio je Viktor Gostiljac, predsednik Advokatske komore Srbije.

Inicijativa koju su advokati pokrenuli nakon ubistva kolege Dragoslava Miše Ognjanovića, a koja bi trebalo da dovede do bolje zaštite advokata od napada, još nije dobila epilog, a danas je zabeležen novi fizički napad na advokate kada je u Novom Sadu muškarac fizički napao advokaticu Enike Veg u zgradi Suda.

Beljanski je rekao da je napadnuta advokatica zadobila teške telesne povrede, a da policija i dalje traga za počiniocem, prema njemu dostupnim saznanjima.

"To je zabrinjavajuće, ne mogu da kažem da je toliko i iznenađujuće jer ne primećujem pomak u rešavanju prethodnih slučajeva napada na advokate", kazao je on.

"Potrebna je potvrda organa da će učiniti sve da se počinilac nađe jer je to jedini način da se ovakvim događajima stane na put", rekao je on.

"Advokati su deo pravosuđa, kao i sudije i tužioci, i ne štite samo sebe kada traže dodatnu zaštitu već kompletan poredak u Srbiji i pravni sistem", kazao je Gostiljac.

Beljanski je istakao da zaštita advokata ne sme biti samo formalna i mrtvo slovo na papiru, i mora doći do otkrivanja počinilaca tih dela i što strožije sankcionisanje, a na tome će advokati insistirati.

"Rešen je predmet tek kad postoji pravosnažna presuda, a takvih slučajeva ima jako malo", kazao je on.

Gostiljac je rekao da su advokatima predstavljeni podaci tužilaštva o napadima na branioce poslednjih godina i istakao da su oni poražavajući.

"Dobili smo podatke o tome šta je preduzeto po svakom od predmeta, i dalje je više od 90 nerešenih predmeta. Sve se završava i stoji u policiji po prijemu prijave, to je neprihvatljivo i neverovatno", kazao je on.

Neshvatljivo je da je u poslednjih deset godina bilo samo četiri ili pet predmeta sa sudskim epilogom. "To su pitanja za nadležne organe jer neko mora da počne da radi svoj posao", dodao je.

Advokati su ponovili da oni ne traže status službenog lica, već da se sa njima u svemu izjednače po zaštiti.

Beljanski je istakao neće samo predviđanje zaštite advokata kao službenih lica dati rezultat. Samo normiranje, koliko god da budu strožije kazne, neće dovesti do toga da se neko odvrati od toga da počini krivično delo, ali duge kazne hoće i to se mora postići, kazao je.

Izvor: N1, 04.08.2018.
Naslov: Redakcija