Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: 5.000 zgrada u Beogradu nema čak ni predsednika skupštine stanara, pa se očekuje da novouvedena funkcija upravnika zgrade promeni situaciju. Prema Zakonu, ukoliko stanari ne izaberu kućni savet lokalna samouprava ima obavezu da privremeno imenuje upravitelja zgrade


Skoro 5.000 zgrada u Beogradu nema čak ni predsednika skupštine stanara, pa se očekuje da novouvedena funkcija upravnika zgrade promeni situaciju, kako bi grad bio korak bliže svetskim metropolama po pitanju uređenja, naveo je gradonačelnik Siniša Mali.

– Ovo je za nas veoma važna funkcija, s obzirom na to da je grad inicirao usvajanje Zakona o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016). Po novom Zakonu, ukoliko se ne izabere kućni savet i upravnik zgrade, građani mogu da ga biraju sa liste profesionalnih upravnika zgrada. Čak i ako to ne učine, lokalna samouprava ima obavezu da privremeno imenuje upravitelja zgrade. Svaka zgrada u Beogradu nam je važna, a osnovni cilj jeste da one budu bezbedne – naveo je Mali.

Kako je istakao Mali "ovo je posebno važno zbog liftova, fasada, krovova, stepeništa, ulaza, koje je na brojnim objektima potrebno obnoviti kako bi Beograd izgledao bolje, lepše i bezbednije". Gradonačelnik je najavio da sledi i osnivanje udruženja profesionalnih upravnika, za koje će Grad obezbediti poslovni prostor.

Izvor: Vebsajt Blic, 04.09.2017.
Naslov: Redakcija