Zastava Bosne i Hercegovine

U SKLADU SA EVROPSKIM STANDARDIMA U SRBIJI OD 2017. GODINE SVINJE NEĆE BITI VAKCINISANE PROTIV KUGE: IAKO VAKCINACIJA PROTIV BOLESTI KUGE OSIGURAVA ZAšTITU SVINJA I SPREčAVA IZBIJANJE BOLESTI, PREMA EU STANDARDIMA ONA NIJE DOZVOLJENA, ZBOG čEGA ZEMLJE čLANICE NE DOZVOLJAVAJU UVOZ SVINJA I SVEžEG MESA IZ ZEMALJA KOJE PRIMENJUJU VAKCINACIJU


Do kraja 2016. godine veterinarske stanice vakcinisaće sve svinje u Srbiji protiv kuge, kako bi bile otporne na moguće izbijanje žarišta 2017. godine, što je jedan od preduslova za izvoz svinja u zemlje Evropske unije.

"Od 2017. godine, ako sve bude po planu, u Srbiji će prestati vakcinacija svinja protiv bolesti kuge, što će omogućiti izvoz svinjskog mesa u zemlje Evropske unije", rečeno je u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

U Upravi podsećaju da žarišta bolesti nema već nekoliko godina, a poslednji slučaj zabeležen je u novembru 2010. godine.

EU je pružila tehničku i stručnu podršku kroz dva projekta, uz isporuku opreme za kontrolu i nadzor bolesti veterinarskim stanicama, institutima i inspekciji, čime su znatno ojačani nacionalni kapaciteti Srbije.

EU je krajem 2015. godine obezbedila i šest miliona doza vakcina protiv kuge svinja, za potrebe završne vakcinacije u 2016. godini.

Iako vakcinacija protiv bolesti kuge osigurava zaštitu svinja i sprečava izbijanje bolesti, prema EU standardima ona nije dozvoljena, zbog čega zemlje članice ne dozvoljavaju uvoz svinja i svežeg mesa iz zemalja koje primenjuju vakcinaciju.

"Prestanak vakcinacije, ukoliko ne dođe do izbijanja žarišta, omogućiće izvoz svinjskog mesa u zemlje EU. Sa druge strane, potrebno je da se radi na daljem unapređenju higijenskih i biosigurnsonih mera na farmama svinja, posebno na malim gazdinstvima i porodičnim farmama, kao i kontrola sprovođenja veterinarsko-sanitarnih mera i prometa svinja", naveli su iz Uprave za veterinu.

Izvor: Vebsajt RTV, 04.09.2016.
Naslov: Redakcija