Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA SRBIJE: Predlog strategije o migracijama u januaru


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević izrazio je danas očekivanje da bi predlog strategije o migracijama mogao da bude upućen Vladi u januaru naredne godine.

Đorđević je nakon sastanka sa stranim studentima iz Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSI) istakao da će, ukoliko taj dokument bude prihvaćen, do avgusta biti izrađen i akcioni plan koji će pratiti strategiju.

On je podsetio na to da je Koordinacioni tim za praćenje ekonomskih migracija formiran u januaru ove godine i da ga čine najstručniji ljudi koji se bave ovom tematikom.

Prema njegovim rečima, ideja današnjeg sastanka sa studentima koji se školuju u inostranstvu, između ostalog, jeste da se predstavnici njihove organizacije uključe u rad Koordinacionog tima i predstave svoje viđenje ekonomskih migracija.

Ministar je ukazao na to da problem sa odlivom stanovništva imaju i ekonomski razvijenije zemlje od Srbije.

Predsednik Organizacije srpskih studenata u inostranstvu Aleksandar Ljubomirović naveo je da ta organizacija okuplja 10.000 članova, studenata koji su na školovanju u stranim zemljama, ali da se procenjuje da ih ima približno 30.000.

On je napomenuo da je ove godine, u saradnji sa javnim i privatnim sektorom, obezbeđeno 30 mesta za obavljanje stručne prakse u zemlji, i izrazio očekivanje da će naredne godine biti više mesta.

Ova organizacija pokrenula je i anketu u kojoj je učestvovalo više od 1.000 članova, pri čemu se više od 70 odsto njih izjasnilo da bi se nakon studija vratilo u Srbiju, ali da se plaše loše materijalne situacije, naveo je Ljubomirović.

Izvor: Vebsajt Vlade Republike Srbije, 05.08.2019.
Naslov: Redakcija