Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PORODIČNI ZAKON: Sklapanje braka naših državljana u inostranstvu moguće je samo u onim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije koja su rešenjem Ministarstva inostranih poslova ovlašćena za vođenje matičnih knjiga


Dvoje Beograđana nedavno se venčalo u ambasadi naše zemlje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, platilo taksu za to i dobilo venčani list s potpisom „nenadležnog službenika”

Kao i svaki ponosni roditelj, tako je i naš sugrađanin Goran B. u veselju proslavio dan kada je njegov sin venčao sa dugogodišnjom devojkom. Iako je maštao da sinu priredi „veliku srpsku pravoslavnu svadbu”, saglasio se sa željama mladenaca da se venčanje održi u ambasadi Srbije u Abu Dabiju, s obzirom na to da su sin i snaja odlučili da profesionalnu sreću potraže u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Međutim, kada se srećni otac vratio u Srbiju i otišao u Prvi osnovni sud da obavi overu apostilom izvoda iz matične knjige venčanih, u sudu su mu odgovorili da „ne može da se uradi puna legalizacija braka, jer je on sklopljen izvan Srbije”.

Na pitanje iznenađenog oca šta da radi u nastaloj situaciji, službenici našeg suda uzvratili su da je najbolje „rešenje” da se upravo venčani mladenci razvedu, pa da se onda ponovo venčaju – ovog puta u Srbiji. Dodatnu pometnju izazvalo je i zakasnelo saznanje da se na spisku diplomatsko-konzularnih predstavništava u kojima se može sklopiti brak ne nalazi ambasada Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. I za one koji planiraju „venčanja iz snova” na egzotičnim mestima ovaj podatak morao bi da bude uvek prva stavka u pripremama za tako važan događaj u životu ako ne žele da umesto venčanog lista dobiju bezvredan papir.

Naime, na tom spisku navedeno je četrdesetak ambasada i konzulata Srbije širom sveta u kojima se može zaključiti brak, ali ambasade u Abu Dabiju nema, što mladenci nisu znali.

Shvativši da su u bezizlaznoj situaciji, očajni mladenci obratili su se za pomoć Ministarstvu inostranih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata. Nakon što je pažljivo saslušao priču novopečenog bračnog para, službenik tamošnjeg MIP-a im je odgovorio da „njihova religija ne dozvoljava da se mladenci maltretiraju” i tada im je overen izvod iz matične knjige venčanih. Tako je ova ljubavna priča dobila srećan kraj i međunarodno priznanje, a mladom bračnom paru biće omogućeno da koriste sve državne povlastice koje ova arapska zemlja daje novopečenim bračnim partnerima.

Na pitanje zbog čega ovaj mladi par koji se venčao u ambasadi Srbije u Abu Dabiju nije mogao da legalizuje svoj brak u Srbiji, u Ministarstvu inostranih poslova Srbije odgovorili su nam doslovno ovako:

Imajući u vidu da se radi o diplomatsko-konzularnom braku, zaključenom u Ambasadi Republike Srbije u Abu Dabiju (UAE), nije moguće da se Izvod iz matične knjige venčanih legalizuje kod nadležnih organa u Republici Srbiji, iz razloga što ime i prezime ovlašćenog lica – matičara, koji je zaključio brak u Ambasadi Republike Srbije u Abu Dabiju, nije deponovano u Osnovnom sudu u Beogradu, kao prvog stepenika – faze kod procesa legalizacije javnih isprava za UAE. Dakle, overa Izvoda iz matične knjige venčanih za navedeni slučaj nije moguća u Republici Srbiji. Istovremeno, naglašavamo da je ovaj brak legalan i legitiman. Jedina mogućnost u prevazilaženju problema jeste da Ambasada Republike Srbije u UAE izda potvrdu deklarativnog karaktera o zaključenom braku i da se ista može koristiti za rešavanje statusnih pitanja naših državljana kod nadležnih organa u UAE.”

S obzirom na to da pogled u matični list venčanih ovog mladog bračnog para otkriva da je od početka ove godine pa do 1. jula u ambasadi Srbije u Emiratima sklopljeno sedam brakova srpskih državljana, znači da će najmanje sedam mladenaca imati iste administrativne probleme poput para sa početka priče.

Statistika, inače, kaže da oko 600 naših ljudi sklopi brak izvan granica Srbije. Iako se najviše brakova sklopi u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i zemljama regiona, matičari kaže da gotovo nema zemlje na svetu u kojoj naši sugrađani nisu stali na „ludi kamen”. Sudbonosno „da” izgovaraju na svim kontinentima i meridijanima – počev od Las Vegasa pa do egzotičnih plaža Maldiva i Mauricijusa.

Da bi se neko venčao u inostranstvu potrebno je, osim ljubavi, da iz Srbije ponese nekoliko neophodnih papira – izvod iz matične knjige rođenih, potvrdu o slobodnom bračnom statusu i potvrdu da će naša zemlja priznati brak koji je sklopljen u inostranstvu. Važno je znati da potvrda o slobodnom bračnom statusu „važi” tri meseca i da venčanje neće moći da se održi ukoliko je taj dokumenat stariji od navedenog perioda. Ako je jedan od partnera imao prethodni brak, neophodno je dostaviti i potvrdu o razvodu, a u slučaju da je jedan od mladenaca udovac odnosno udovica, neophodno je dostaviti izvod iz matične knjige umrlih kao dokaz o prestanku važenja braka. Sva dokumenta je potrebno prevesti na službeni jezik zemlje u kojoj se održava venčanje i overiti pečatom apostil.

Spisak diplomatsko-konzularnih predstavništava koja su ovlašćena za vođenje matičnih evidencija možete pronaći ovde.

Izvor: Vebsajt Politika, Katarina Đorđević, i Vebsajt Ministarstva inostranih poslova, 04.08.2019.
Naslov: Redakcija