Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Evropska komisija ocenjuje da je regulatorni okvir Srbije prilično usaglašen sa pravilima EU, ali i da je sistem u ovoj oblasti ranjiv na korupciju


Evropska komisija u poslednjem izveštaju o napretku Srbije ocenjuje naš regulatorni okvir za javne nabavke kao prilično usaglašen sa pravilima EU, međutim, celokupan sistem opisuje kao posebno ranjiv na korupciju.

U Srbiji je tokom 2018. zaključeno više od 125.000 ugovora o javnim nabavkama, ukupne vrednosti 404 milijardi dinara, kažu u NALED-u i napominju da je važno da se ceo sistem dodatno unapredi jer, navode, učešće javnih nabavki u BDP-u naše zemlje u prošloj godini bilo je osam procenata.

Poređenja radi, dodaju, Slovenija troši 11 odsto BDP-a na nabavke, Crna Gora 12, Hrvatska 13,4 posto dok je prosek EU 14 procenata.

"Potrošnja države putem nabavki igra važnu ulogu u podsticanju ekonomskog rasta, razvoja privrede i na kraju standarda stanovništva. Da bi nabavke bile uspešnije potrebno je obezbediti veću konkurenciju", poručuju iz NALED-a. Prosečan broj ponuda na tenderima u Srbiji je 2,5 dok su na primer u Bosni i Hercegovini u pitanju 2,54 ponude, u Sloveniji (2,9), Hrvatskoj (3,5), a prosek u Evropskoj uniji je 5,4 ponuda na javnom nadmetanju.

Kako bi se unapredili ovi parametri i ojačao sistem javnih nabavki u Srbiji nadležni su prihvatili predlog uvođenja elektronskih nabavki, a privrednici čekaju rešenje države koje će biti sprovodivo u praksi, kažu u NALED-u.

Sistem e-nabavki koji je ova organizacija predložila, u praksi bi podrazumevao, kažu, obavezu objavljivanja svih postupaka na zvaničnom portalu, podnošenje ponuda isključivo elektronskim putem, javno objavljivanje po isteku roka za dostavljanje (uz zaštitu osetljivih informacija), objavu odluke o dodeli ugovora, kao i samog ugovora, objavljivanje informacija o komisiji i ocenama ponuda, a na kraju i ocene kvaliteta usluge ili proizvoda nakon završetka ugovora.

Izvor: Vebsajt B92, 05.08.2019.
Naslov: Redakcija