Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POSTUPKU UPISA U KATASTAR NEPOKRETNOSTI I VODOVA: Zakonom je propisan način upisa zajedničke svojine bračnih supružnika kako na budućim tako i na do sada izvršenim upisima prava svojine. Ukoliko je nepokretnost već upisana na jednog supružnika kao jedinog vlasnika nepokretnosti, može se izvršiti upis zajedničke svojine na osnovu izjave oba supružnika da se u konkretnom slučaju radi o zajedničkoj svojini


Vest da će od sada prilikom upisa u katastar i žena upisivati kao vlasnik imovine zajedno sa supružnikom, naišla je na pozitivne komentare, naročito u pogledu ravnopravnosti polova. Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova ("Sl. glasnik RS", br. 41/2018 - dalje: Zakon) i njegove detalje pojasnio je Republički geodetski zavod.

Pomenuti Zakon stupio je na snagu 8. juna 2018. godine i od tada se već uveliko primenjuju i odredbe o upisu zajedničke svojine.

Ono što je izazvalo brojna pitanja jeste da li takav Zakon važi i na prethodno upisanu svojinu ili je to samo slučaj sa novom imovinom koja se upisuje.

- Zakonom je propisan način upisa zajedničke svojine bračnih supružnika kako na budućim tako i na do sada izvršenim upisima prava svojine. Ukoliko je nepokretnost već upisana na jednog supružnika kao jedinog vlasnika nepokretnosti, može se izvršiti upis zajedničke svojine na osnovu izjave oba supružnika da se u konkretnom slučaju radi o zajedničkoj svojini - navode iz Republičkog geodetskog zavoda.

Oni dodaju da je sa novim upisima stvar drugačija. Naime, zajednička svojina će se u tim slučajevima upisivati na osnovu izvoda iz matične knjige venčanih automatski kao zajednička, osim u slučaju kada se uz ispravu koju je dostavio javni beležnik ili sud dostavi i izjava oba supružnika da se u konkretnom slučaju ne radi o zajedničkoj, već o posebnoj imovini jednog od njih.

Budući da se stambeni krediti većinom uzimaju na muževljevo ime, ovakav Zakon će pre svega uticati u pogledu ravnopravnog učestvovanja žena u vlasništvu. Ipak, ostaje nedoumica da li je Zakon primenjiv i u slučajevima kada je supruga upisana u katastar kao vlasnik, a supružnik nije.

- Odredbama navedenog Zakona regulisan je upis zajedničke svojine po osnovu sticanja u toku trajanja bračne zajednice, čime je pre svega naglašen princip jednakosti supružnika. To znači da se primenjuje nezavisno od činjenice ko je od supružnika upisan kao imalac prava svojine, odnosno ko je od supružnika zaključio određeni pravni posao - zaključuju iz RGZ-a.

Uloga javnog beležnika u primeni ovog Zakona je da prikupi neophodnu dokumentaciju supružnika i dalje je po službenoj dužnosti šalje Republičkom geodetskom zavodu koji dalje sprovodi proceduru.

Ono za šta pojedini izvori izražavaju sumnju po pitanju Zakona jeste činjenica da je sve to vrlo formalno i zapravo ne znači mnogo u slučaju razvoda, jer, kako tvrde, i dalje se primenjuje postupak po kojem se podela imovine vrši na osnovu primanja supružnika, a ne u zavisnosti od toga čije ime je upisano u katastarske knjige.

Izvor: Vebsajt Blic, N. Govoruša, 04.08.2018.
Naslov: Redakcija