Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ETIČKI KODEKS PONAŠANJA POSLANIKA U NARODNOJ SKUPŠTINI RS: Iako je u pripremi više godina kodeks još uvek nije usvojen


Prošlo je skoro pet meseci kako je Greco, organizacija za borbu protiv korupcije pri Savetu Evrope, zatražila od Srbije da hitno donese kodeks ponašanja narodnih poslanika, ali ga Narodna skupština do danas nije usvojila. Nacrt kodeksa postoji, a radna grupa, koja je tim povodom formirana, i pored hitnog upozorenja, od tada se nijednom nije sastala.

Narodna skupština Republike Srbije odavno ne izgleda kao mesto na kome se donose važne političke odluke. Neretko nas sednice parlamenta podsećaju na cirkus, a nekad liče na rijaliti šou, u kojim od poslanika možemo da čujemo i vidimo gotovo sve - psovke, uvrede, pretnje, pa čak i fizičke napade.

Mada je srpskim parlamentarcima kodeks ponašanja očigledno preko potreban, jasno je da iz nekog razloga nema volje da on bude usvojen. Naime, od 2008. godini traju pokušaji da se u parlamentu usvoji pravilnik o njihovom ponašanju, ali to do sada nije uspelo nijednom skupštinskom sazivu.

Najveći pomak napravljen je pre četiri godine, kada je radna grupa na čelu sa tadašnjim predsednikom Zoranom Babićem, završila su Nacrt kodeksa, ali se on nikada nije našao na dnevnom redu parlamenta.

Novi sastav radna grupa dobila je u julu prošle godine, a za njenog predsednika izabran je Aleksandar Martinović, poslanik SNS-a.

Nacrt kodeksa ponašanja poslanika iz 2014. godine predviđao je oštre kazne za poslanike koji se neprimereno ponašaju. Kako je navedeno u Nacrtu tog dokumenta, poslanici koji ne poštuju pravila lepog ponašanja moraju javno da se izvine, a za slučaj da to ne učine, platili bi kaznu u visini svoje tri plate, što je oko 225.000 dinara.

O kaznama bi odlučivalo novo telo - etički savet, u kome bi sedeli predstavnici svih poslaničkih grupa i skupštinskih odbora. Taj organ mogao bi da izriče nejavnu i javnu opomenu, koju bi pratila novčana kazna u visini od 10 odsto od plate.

Po Nacrtu kodeksa, bila bi zabranjena upotreba mobilnih telefona, snimanje i slikanje drugih poslanika, kao i unošenje partijskih obeležja. Nikad usvojeni kodeks predviđao je i angažovanje poslanika u borbi protiv korupcije i odgovaranje na sva novinarska pitanja.

U tom dokumentu piše i da su poslanici dužni da uvažavaju svoje kolege, da ne daju omalovažavajuće izjave, kao i da govorom mržnje ne podstiču nasilje. Takođe, parlamentarci bi bili u obavezi da poštuju sve propise koji se odnose na ograničavanje broja funkcija, kao i da "izbegavaju svaku situaciju koja bi mogla dovesti do podmićivanja".

Nacrt kodeksa takođe zabranjuje da se u Narodnu skupštinu unose uvredljivi transparenti, zastave stranih država i partijski simboli. Takođe, zabranjeno je korišćenje resursa parlamenta u privatne svrhe i primanje poklona koji nisu prigodni.

Izvor: Vebsajt Blic, N. L. 03.08.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija