Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRIPREMAJU SE NOVA ZAKONSKA REŠENJA U VEZI SA SPREČAVANJEM NASILJA U PORODICI


Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da se u saradnji sa poverenicom za ravnopravnost radi na novom zakonskom modelu prema kojem bi nasilnik bio izbačen iz stana bez obzira na to ko je vlasnik.

Uzor za nova zakonska rešenja je austrijski model, koji takođe predviđa iseljavanje nasilnika.

"Onda žrtva makar ima mir i ne mora da razmišlja da li će nekoga prijaviti jer posle nema gde da živi", rekao je Stefanović novinarima komentarišući poslednji slučaj nasilja u porodici, prenosi Tanjug.

Upitan da li je zadovoljan dogovorom i saradnjom sa Republičkim javnim tužilaštvom u vezi sa sprečavanjem nasilja u porodici, Stefanović je rekao da je saradnja izuzetna, podsećajući da je formiran tim koji preduzima sve mere na sprečavanju nasilja.

"Preduzimamo sve, odmah proveravamo lica, zadržavamo na razgovoru, uzimamo oružje... Radimo sve da ne dođe do najtežih posledica", rekao je Stefanović.

Najavio je novu sistematizaciju koja će omogućiti novu organizacionu celinu u kriminalističkoj policiji koja će se baviti specijalno nasiljem u porodici.

Ministar je takođe apelovao na sve žene da prijave nasilje "posle prvog, a ne posle desetog puta", i dodao da će MUP, tužilaštvo i država reagovati na te prijave.

Izvor: RTS, 05.08.2015.