Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRILAGOĐAVANJE RADNIH PRAVA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA NOVOM ZAKONU O RADU KROZ IZMENE ZAKONA KOJI REGULIŠU RAD DRŽAVNE UPRAVE: U SLUčAJU ZAPOSLENIH U DRżAVNOJ UPRAVI MINULI RAD KOJI JE OSTVAREN KOD JEDNOG POSLODAVCA NEćE MOćI DA SE PRENESE KOD DRUGOG


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički saopštila je da je Vlada na sednici usvojila izmene četiri zakona u cilju prilagođavanja radnih prava državnih službenika novom Zakonu o radu.

Udovički je na konferenciji za novinare precizirala da su usvojeni Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, Predlog zakona o platama u državnim organima i službama, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnoj upravi.

  • Ona je objasnila da se glavna izmena odnosi na to što u slučaju zaposlenih u državnoj upravi minuli rad koji je ostvaren kod jednog poslodavca neće moći da se prenese kod drugog.

Prema njenim rečima, u minuli rad onih koji su, na primer, radili u bolnicama, pa su potom prešli u državnu upravu, neće biti uključen rad u bolnici, što znači da će se minuli rad računati na isti način kao i u privatnom sektoru.

Izmenama ovih zakona, kako je ocenila, profesionalizuje se rad državne uprave i povećava odgovornost državnih službenika kroz odredbu da postavljena lica moraju da budu izabrana na konkursu u roku od devet meseci.

Ona je ukazala na to da se ovim izmenama povećava i odgovornost zaposlenih, ali i omogućava fleksibilniji zakonski okvir koji predviđa da se iz disciplinskih razloga može otpustiti zaposleni.

Cilj pomenutih zakona jeste veća efikasnost i odgovornost javne uprave pred kojom leže odgovorni poslovi, a ne otpuštanja zaposlenih u javnom sektoru, poručila je Udovički i napomenula da su pravi viškovi zaposlenih u javnim preduzećima.

Prema njenim rečima, donošenje pomenutog paketa zakona predstavlja prvi korak u sveobuhvatnom regulisanju statusa i prava zaposlenih u državnoj upravi, što ne uključuje javna preduzeća.

Ključni korak u sistemskom rešavanju statusa zaposlenih u javnoj upravi jeste donošenje zakona o platama, o kojem će se diskutovati sa svim zainteresovanim stranama u septembru, a koji će uspostaviti jedinstvene kriterijume za sve zaposlene u toj upravi, zaključila je ona.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 5.8.2014.