Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PREKRŠAJIMA: ŠTA U PRAKSI ZNAčI ZAKON O PREKRšAJIMA U SAOBRAćAJU? SPORAZUM O PRIZNANJU PREKRšAJA SAMO U POSEBNIM SLUčAJEVIMA


O primeni i efektima koji se očekuju od novog Zakona o prekršajima, za „Novosti” govore brojni stručnjaci i čelnici MUP. Saznajte kako se stiže do sporazuma o priznanju prestupa, kako policija dokazuje krivicu i ostale detalje

Oni vozači koji su obradovali da će moći da postignu Sporazum o priznanju prekršaja iako su “naduvali” 1,2 promila alkohola u krvi, uzalud su se nadali.

  • Iz Uprave saobraćajne policije upozoravaju da će  mogućnost Sporazuma o priznanju prekršaja moći da dobiju samo vozači koji su zatečeni sa 0,85 promila alkohola i to ako prethodne dve godine nisu načinili nijedan prekršaj, niti su bili osuđeni.

Za početak, kako je najavio načelnik Uprave saobraćajne policije MUP Srbije Vladimir Rebić, dok se sistem “ne uhoda”, planirano je da se sporazumi potpisuju za najblaže prekršaje iz člana 332. Zakona o bezbednosti saobraćaja

  • To su oni delovi ovog člana, gde zakon propisuje kaznu od šest do 20.000 dinara, od dva do šest kaznenih poena i zabranu upravaljanja motornim vozilom do 30 dana - naveo je naš sagovornik.

- Primer, da učinilac prekršaja plati šest hiljada dinara kaznu, da mu kazneni bodovi ostanu, a zabrane vožnje može, ali i ne mora da bude.

Ipak, kako će to izgledati u praksi, zavisi od niza činilaca. Zakon o prekršajima predviđa jedno ograničenje:

  • Sporazuma nema za (ne)dela za koja je predviđena fiksna novčana kazna, odnosno u situacijama kada se izdaje prekršajni nalog.

Policija je iskoristila pravo i da ga ograniči samo na savesne vozače, odnosno one koji retko prave prekršaje.

- Dok se ne budemo “uhodali” i videli kako će to da funkcioniše, odlučeno je da se sporazumi postižu za relativno blaže prekršaje kao što je brzina od 20 do 50 kilometara na sat veća, od dozvoljene, u naseljenom i od 40 do 60 kilometara van naseljenog mesta - rekao je Rebić.

Takođe, i oni koji su zatečeni da voze u stanju srednje alkoholisanosti moći će da se dogovaraju sa policijom o postizanju sporazuma.

  • Ta granica je od 0,5 do 1,2 promila alkohola u krvi.

Ipak, policija je ovde napravila granicu, a to je da vozač ne sme da ima više od 0,85 promila alkohola u krvi, što je blaga alkoholisanost.

  • Sporazum o priznavanju prekršaja moći će da sklapaju i strani državljani, koji načine saobraćajni prestup na našoj teritoriji, odnosno oni čija vozila imaju strane registarske oznake. Oni su do sada uvek vođeni pravo kod sudije, a sada se i njima pruža mogućnost da postignu nagodbu i dogovore se o visini kazne.

Novi način kažnjavanja nesavesnih vozača značiće znatno rasterećenje za sudije-prekršajce, a policiji će doneti efikasnost i manje “šetnje” po sudovima. Godišnje se sudijama za prekršaje podnese od 800.000 do 900.000 prijava, od čega se 62 odsto odnosi na (ne)dela iz saobraćaja.

Odgovorni u MUP Srbije nadaju se da će primena novog zakona o prekršajima već od sledeće godine imati najveće efekte, odnosno da će i vozači i saobraćajci imati više iskustva sa novim propisima, koji su u obostranom interesu.

- Ako je, recimo, za neki saobraćajni prekršaj predviđena kazna od 15.000 do 30.000 dinara, četiri kaznena poena i tri meseca zabrane upravljanja vozilom, ima mesta za nagodbu - kažu nadležni. - Novčana kazna, u okviru ovoga, ne može da bude ispod 15.000 dinara, broj kaznenih poena ostaje, a o zabrani vožnje može da se sporazumeva, ako vozač dokaže da mu je ugrožena egzistencija ili da mu je auto neophodan, jer je neko od ukućana teže bolestan.

Život je bogatiji od normi, pa će i praksa i iskustvo pokazati kakve su i za koje prestupe nagodbe dogovorene.

Izvor: Vecernjenovosti.rs, V. N.