Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O UTVRĐIVANJU TRŽIŠTA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA: Država će intervenisati u slučaju poremećaja cena


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o utvrđivanju tržišta poljoprivrednih proizvoda ("Sl. glasnik RS", br. 67/2021), kojim se državi omogućava intervencija u slučaju poremećaja cena određenih proizvoda.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je objasnio u raspravi da zakon pokušava da zaštiti tržište od ekstremnih situacija, ako dođe do pada cena na tržištu u odnosu na proizvođačke cene.

On je rekao da je loše ispregovaran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU koji se tiče poljoprivrede zbog čega je došlo do priliva mesnih prerađevina iz Mađarske i Hrvatske.

"Poljoprivreda je takva da nekad imamo ozbiljne krize, a država osim instituta robnih rezervi nema alata kako da reaguje na tržištu, a sada zakonom imamo set mera", naveo je Nedimović.

Među mere on je pomenuo javnu intervenciju koja će, kaže, biti moguća kada je tržišna cena poljoprivrednih proizvoda niža od referentne cene, zatim podršku privatnom skladištenju, direktna finansijska davanja, poboljšanje prehrambenih navika.

Nedimović je istakao da zakon daje mogućnost da se označi meso i mesne prerađevine u marketima koje je poreklom iz Srbije, a regulisaće se i sistem otkupa.

Izvor: Vebsajt RTV, 30.06.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija