Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT AKTA O PROMENI USTAVA RS: Udruženje sudija i tužilaca Srbije traži da se u Radnu grupu uključe predstavnici DVT-a i VSS-a


Uoči održanog sastanka predsednika Narodne skupštine, Vlade i ministra pravde sa predstavnicima Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT) na kojem je bilo reči o Akcionom planu za Poglavlje 23, Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) ponovo je apelovalo da se predstavnici DVT i VSS uključe u Radnu grupu za izradu Akta o promeni Ustava.

Ukazujući da je promena Ustava u oblasti pravosuđa izuzetno važna za Poglavlje 23, UST smatra da je neophodno da se razmotri i pitanje uključivanja dva najviša organa tužilaštva i sudstva, DVT i VSS, u pomenutu Radnu grupu, koju je nedavno formirao Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

UST je ponovilo stav da sudije i tužioce u navedenoj radnoj grupi mogu legitimno da predstavljaju isključivo trenutni sazivi DVT i VSS koji su formirani pre tri meseca nakon sprovedenih izbora.

Istakli su da su oni jedini Ustavom ovlašćeni da garantuju nezavisnosti sudija i samostalnost javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

Smatraju da je neprihvatljivo da u radnoj grupi budu predstavnici strukovnih udruženja koja, kako navodi UST, nisu godinama ažurirali spiskove svojih članova i nemaju legitimitet struke.

Izvor: Vebsajt RTV, 01.07.2021.
Naslov: Redakcija