Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI: U porastu broj pritužbi za diskriminaciju


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković poručila je da se broj pritužbi za diskriminaciju povećao za 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Kako je rekla, trebalo bi da se promeni strah i ne bi trebalo da se pribojava osoba koja prijavljuje kršenje ljudskih prava, već prijavljeni.

Brankica Janković rekla je da je sa norveškom premijerkom razgovarala o ljudskim pravima i na čemu Norveška najviše insistira u tom pogledu.

"Norveško društvo se u našoj svesti percipira kao izuzetno uređeno i ova poseta je dobrodošla. Norveška premijerka je ukazala da se u Norveškoj najviše insistira na tome da se omogući pravo na rad, da se problemi rešavaju između zaposlenih, poslodavaca i države i insistira se na regionalnoj saradnji svih skandinavskih država", objašnjava Janković.

Kada je u pitanju Srbija, kaže, dosta su česta kršenja ljudskih prava.

"Broj pritužbi se povećao u odnosu na isti period prošle godine za 20 odsto. Ne volim ocene gde smo mi na nekoj lestvici, ali činjenica je da se kršenje ljudskih prava prijavljuje, ali daleko manje nego u nekim zemljama EU", napominje Poverenica.

"Samo primena zakona vodi u istinsku ravnopravnost. Dobro je da se javna rasprava o Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti vodi u celoj državi. Ključne su dve predviđene izmene: povećanje kvota za učešće žena u javnoj vlasti sa 30 na 40 odsto i usklađivanje porodičnog i poslovnog života", zaključuje Jankovićev.

Izvor: Vebsajt 021, 04.07.2018.
Naslov: Redakcija