Zastava Bosne i Hercegovine

IZBOR SUDIJSKIH POMOĆNIKA: 90 odsto kandidata položilo test sa najvišom ocenom


Od ukupnog broja sudijskih pomoćnika (više od 1.000) koji su pre desetak dana polagali test za izbor na prvu sudijsku funkciju, njih oko 90 odsto položilo je sa najvišom ocenom - 5.

Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika (USTP) tim povodom je saopštilo da je ovaj test, koji se prvi put polaže kao uslov i merilo za izbor, pokazatelj osposobljenosti, odlučnosti i spremnosti kandidata za obavljanje poslova sudije, napominjući da su test i zadatak, bili veoma zahtevni.

Konačne rezultate testa u ponedeljak je objavio Visoki savet sudstva, koji će krajem avgusta obaviti i razgovore sa kandidatima za Osnovne sudove i Prekršajne sudove u Srbiji.

USTP je pozdravio ozbiljnost i stručnost članova VSS prilikom sačinjavanja ispitnih pitanja testa i zadataka, a posebno organizaciju ispita, koji je, kako je navedeno, obavljen na najvišem nivou odgovornosti kakva i dolikuje budućim sudijama.

Taj test je napravljen po važećim propisima kojima se utvrđuju kriterijumi i merila za ocenu stručnosti i osposobljenosti kandidata koji se prvi put bira za sudiju.

Imajući u vidu rezultate ispita, sudijski pomoćnici su se istakli kao apsolutno stručni i osposobljeni kandidati za izbor na sudijsku funkciju, a njihov predan dugogodišnji rad je potvrđen najvišim ocenama na testu, navodi se u saopštenju.

Pored sudijskih pomoćnika kandidati za izbor na sudijsku funkciju biće i diplomci Pravosudne akademije koji ovaj test nisu polagali.

Izvor: Vebsajt RTV, 05.07.2018.
Naslov: Redakcija