Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNOM BELEŽNIŠTVU: Iako notari ne smeju da naplaćuju dokumente za upis u vrtiće, škole i prvi upis na fakultet, pojedini takve usluge naplaćuju i do 1.500 dinara


Opšta zabrana za javne beležnike da naplaćuju overu dokumenata za upis na fakultet nije pravilo za sve, pa pojedini takve usluge naplaćuju i do 1.500 dinara.

Jedan od korisnika Tvitera je podelio i fotografiju na kojoj se vidi red upravo svršenih srednjoškolaca na ulazu u jednu notarsku kancelariju.

Uz fotografiju stoji poruka "Gužva u notara, deca koja upisuju faks moraju da uvere državu da su kopije verne originalu za 1.500 dinara".

Ovo je izazvalo opšte negodovanje na Tviteru, a jedna devojka prenela je šta su joj rekli u jednoj notarskoj kancelariji.

Kad je pitala da li brucošima naplaćuju overu dokumenata potrebnu za upis, rečeno joj je da overu svedočanstva iz srednje škole i krštenicu naplaćuju 360 dinara, a da uz overu maturanti treba da prilože i original dokument uz koji dobijaju overenu kopiju u dva primerka!

Shodno tome, nisu svi dokumenti oslobođeni plaćanja iako tako tvrde u Javnobeležničkoj komori Srbije.

- Dali smo striktna uputstva svim notarima da ne smeju da naplaćuju dokumente za prvi upis na fakultet. Ništa od tih overa za vrtiće, škole i fakultete ne bi trebalo da košta. Ne postoji ni tarifnik po kome bi to mogli da naplate – rekli su u Javnobeležničkoj komori Srbije.

Zavisno od fakulteta, potrebno je priložiti različitu dokumentaciju. Negde je za upis potrebno svedočanstvo i diploma srednje škole, lekarsko uverenje i izvod iz matične knjige rođenih, kao na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Kod upisa budući brucoši prilažu original izvoda i lekarskog uverenja, a kopiju svedočanstva i diplome.

Na Pravnom fakultetu u Beogradu traže da sva dokumenta budu overena kod notara, što bi u slučaju notara koji naplaćuju overu cifra od oko 1.500 dinara.

Na drugim univerzitetima je bitno da sva dokumenta budu u originalu, kao što je slučaj sa Prirodno-matematičkim fakultetom u Novom Sadu gde su od dokumenata potrebni samo svedočanstvo sva četiri razreda srednje škole i diploma završene škole.

Sudeći po svemu, budućim studentima nije lako. Osim što treba da se dobro informišu šta je na njihovom željenom fakultetu potrebno od "papira", treba da paze i kod kog notara overavaju dokumenta ili da ne kreću praznih džepova na upis.

Izvor: Vebsajt Srbija Danas, 04.07.2017.
Naslov: Redakcija