Zastava Bosne i Hercegovine

STEJT DEPARTMENT: Srbija ostaje na Listi za posmatranje Grupe 2 kada je u pitanju trgovina ljudima. Preporučuje se da energično sprovodi istrage, krivično goni i kažnjava trgovce ljudima strogim zatvorskim kaznama, i da obezbedi bolju zaštitu za žrtve koje svedoče u sudskom postupku kako bi se umanjilo zastrašivanje i retraumatizacija


Srbija već drugu godinu zaredom ostaje na Listi za posmatranje Grupe 2 kada je u pitanju trgovina ljudima, pokazao je izveštaj za 2017. američkog Stejt departmenta. Prema tom dokumentu, državljanke Srbije izložene su trgovini radi seksualne eksploatacije koju organizuju srpske kriminalne grupe u susednim zemljama i širom Evrope, posebno u Austriji i Nemačkoj. Muškarci su izloženi prinudnom radu širom Evrope, uključujući Azerbejdžan, Sloveniju, Rusiju i UAE. Deca, posebno Romi, izložena su trgovini ljudima u cilju seksualne eksploatacije, prinudnog rada, prinudne prošnje i vršenja krivičnih dela na teritoriji Srbije.

U riziku od trgovine ljudima su i hiljade migranata i izbeglica iz Avganistana, Iraka, Sirije, konstatuje Stejt department. Državni organi su među njima identifikovali dve žrtve trgovine, međutim, NVO smatra da je broj mnogo veći. 2016. godine je identifikovano 49 žrtava "trafikinga", među kojima 21 dete.

- Srbija je pokazala značajne napore operacionalizacijom stalne udarne grupe za borbu protiv krijumčarenja i trgovinu ljudima, identifikovala veći broj žrtava i obezbedila smernice za tužioce i sudije - navodi se u izveštaju Stejt departmenta. - Takođe je obučila 630 osoba koje prve dolaze u kontakt sa žrtvama da te smernice primenjuju. Međutim, nije obezbedila dovoljnu zaštitu za žrtve koje učestvuju u krivičnom postupku, nije usvojila strategiju i nacionalni plan akcije za period 2015-2016, a Savet za borbu protiv trgovine ljudima se nije sastajao.

Stejt department preporučuje našoj zemlji da energično sprovodi istrage, krivično goni i kažnjava trgovce ljudima strogim zatvorskim kaznama, i da obezbedi bolju zaštitu za žrtve koje svedoče u sudskom postupku kako bi se umanjilo zastrašivanje i retraumatizacija. Posebno je važna bolja identifikacija žrtava među migrantima, izbeglicama i tražiocima azila, kao i među decom bez pratnje koja se bave uličnom prošnjom.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 04.07.2017.
Naslov: Redakcija