Zastava Bosne i Hercegovine

OBAVEZA SRBIJE IZ SPORAZUMA O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANJU DA OMOGUĆI STRANCIMA DA POD JEDNAKIM USLOVIMA MOGU KUPOVATI NEPOKRETNOSTI I POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE STUPA NA SNAGU 1. SEPTEMBRA 2017. GODINE: Evropski komesar za poljoprivredu navodi da će srpske vlasti i dalje moći da regulišu uslove kupovine zemljišta, ako se ti uslovi jednako primenjuju. Nakon prethodnih proširenja EU, progresivna liberalizacija kupovine zemljišta nije dovela do toga da stranci u značajnijoj meri stiču ili kupuju oranice u novim zemljama članicama


Evropski komesar za poljoprivredu Fil Hogan izjavio je da je prodaja poljoprivrednog zemljišta osetljivo pitanje, ali je dodao da se toga ne treba "bezrazložno plašiti", jer Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) ne otvara vrata za kupovinu zemljišta građanima EU bez ikakvih ograničenja.

"SSP podrazumeva da od 1. septembra 2017. godine neće biti diskriminacije između građana Srbije i EU dok kupuju nekretninu, uključujući i poljoprivredno zemljište, a srpske vlasti i dalje mogu da regulišu uslove kupovine zemljišta, ako se ti uslovi jednako primenjuju", rekao je Hogan.

On je podsetio da, nakon prethodnih proširenja EU, progresivna liberalizacija kupovine zemljišta nije dovela do toga da stranci u značajnijoj meri stiču ili kupuju oranice u novim zemljama članicama.

"Zapravo, državljani EU ili kompanije već mogu u Srbiji da kupe zemljište preko kompanije registrovane u Srbiji, a do sada se to desilo samo u ograničenom obimu. Uostalom, kao i u svim sektorima privrede, strane investicije ne treba posmatrati sumnjičavo: one mogu doneti novu tehnologiju i znanje i doprineti poboljšanju konkurentnosti poljoprivrede u Srbiji. Zbog toga ne smatram da je neophodno razmišljati o promeni uslova SSP-a u tom pogledu", ukazao je Hogan.

Izvor: Vebsajt N1, 05.07.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija