Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O LEKOVIMA I MEDICINSKIM SREDSTVIMA: ALIMS IZDAO SERTIFIKAT ANALIZE ZA LEK UTROGESTAN, čIME SU SE STEKLI ZAKONSKI USLOVI DA SE OVAJ MEDIKAMENT NAđE NA TRżIšTU SRBIJE


Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) saopštila je da su se stekli zakonski uslovi da se lek utrogestan nađe na tržištu Srbije, gde je deficitaran.

ALIMS je saopštila da je "izdala sertifikat analize za lek utrogestan, u kapsulama 14x200 miligrama, nosioca dozvole za lek Sodimed Beograd na osnovu kontrole kvaliteta serije 160549 čime su se stekli Zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima ("Sl. glasnik RS", br. 30/2010 i 107/2012) propisani uslovi da se taj lek nađe na tržištu Srbije".

"Imajući u vidu nestašicu ovog leka u prometu i uzimajući u obzir o kom se leku radi kao i njegov značaj za javno zdravlje odnosno trudnice doneta je odluka da taj zahtev ima najveći prioritet u rešavanju i za njega je posle primanja 4. jula istog dana izdat i sertifikat", navodi se u saopštenju.

ALIMS je dodala da se lek utrogestan nalazi na pozitivnoj listi, odnosno da ga propisuju lekari na teret zdravstvenog osiguranja.

Izvor: Vebsajt Novosti, 04.07.2016.
Naslov: Redakcija