Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NALED: FORMIRAN SAVEZ ZA E-UPRAVU


U petak 1. jula 2016. godine održana je konstitutivna sednica na kojoj je 20 renomiranih članica NALED-a formiralo Savez za e-upravu. Novo radno telo NALED-a formirano je u cilju definisanja preporuka privrede za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji kroz razvoj elektronske uprave i elektronskih servisa.

U uvodnom obraćanju, direktorka tima za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović prenela je prisutnima da je u prethodna dva meseca stvorena osnova za rad Saveza kroz kreiranje strateškog okvira za razvoj e-uprave u Srbiji na čijoj su izradi radili stručnjaci NALED-a i četvoročlani tim stručnjaka kompanije IBM iz SAD, Indije i Filipina. U procesu pripreme tog dokumenta održano je više od 50 sastanaka i konsultacija sa relevantnim predstavnicima državne uprave, lokalne samouprave, međunarodnih organizacija, privrede i eksperata za ovu oblast. Bojović je dodala i da NALED raspolaže iskustvom u razvoju e-servisa s obzirom na to da je bio član radne grupe i učestvovao u izradi softvera za elektronske građevinske dozvole, koji sa uspehom koriste resorne državne i lokalne institucije.

- Želimo da kroz Savez za e-upravu definišemo strateški pravac i prirotete na osnovu kojih bismo mogli da zagovaramo pravce razvoja e-uprave pred Vladom Republike Srbije, a u skladu sa javnim interesom – naglasila je Bojović.

Član Upravnog odbora NALED-a, Vojislav Genić podsetio je da je i ranije bilo inicijativa za formiranje ovakvog tela među kompanijama iz IT sektora, ali da nije bilo uspeha.

- Verujem da sada možemo da uspemo kroz NALED imajući u vidu da naša organizacija povezuje sve sektore društva. Sada ne pričamo o unapređenju uslova za poslovanje u našoj branši već o unapređenju poslovnog okruženja za celokupnu privredu u Srbiji – rekao je Genić i dodao da je inicijator formiranja Saveza bio bivši predsednik UO NALED-a Vladan Atanasijević.

Na sednici je usvojena Povelja o formiranju Saveza i predstavljen nacrt strateškog okvira koji će članice Saveza u narednim danima dodatno uobličiti davanjem sugestija i konkretnih rešenja za razvoj e-uprave. Izabrano je i predsedništvo Saveza koje će voditi Nataša Sekulić (direktor IBM-a za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju), Milan Simić (direktor IT sektora u Telekomu Srbija) i Rajko Jovanović (direktor kompanije S&T Serbia). Takođe, izabrani su članovi tri radna tela Saveza, koji će raditi na finalizaciji strateškog okvira u cilju predstavljanja Vladi Republike Srbije i resornim institucijama.

Nataša Sekulić ocenila je da je ključni cilj strateškog okvira holistički pristup i definisanje problema sa kojim se suočava privreda u poslovanju, oko kojih želi da pomogne državi. Ona je dodala da strateški okvir promoviše opšti interes unapređenju poslovanja. Sekulić je pozvala članice Saveza za e-upravu da pozovu i druge kompanije zainteresovane za razvoj e-uprave da se uključe u rad novog tela.

Izvršna direktorka NALED-a, Violeta Jovanović, pozvala je članove Saveza za e-uprave da u obzir uzmu predloge i drugih sektora koje okuplja NALED, posebno lokalnih samouprava koje imaju ljude spremne da pomognu i uvid šta je potrebno unaprediti da bi i administracija dobro funkcionisala u okruženju e-uprave.

- Povoljan poslovni ambijent je najbolji interes države, privrede i građana. Uključivanje drugih sektora društva može da osveži i proširi horizont za razvoj elektronskog poslovanja. U Izvršnoj kancelariji NALED-a imaćete stručnu podršku i nadam se da će Savez tokom ove godine imati rezultate na koje će biti ponosan – zaključila je Jovanović.

Savez za e-upravu formirale su kompanije Asseco SEE, Cisco, Comtrade, Eurocloud, IBM, KPMG, M&I Systems, Mera software services, Microsoft, Native, Osa, Prozone IT solutions, S&T, SAP, SBS, Siemens, Solving IT solutions and services, Telegroup, Telekom Srbija i Telenor.

Izvor: Vebsajt NALED, 01.07.2016.
Naslov: Redakcija