Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O USLOVIMA I POSTUPKU STICANJA STATUSA POVLAŠĆENOG PROIZVOĐAČA ELEKTRIČNE ENERGIJE, PRIVREMENOG POVLAŠĆENOG PROIZVOĐAČA I PROIZVOĐAČA ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE: UREDBOM SU UKLONJENE PREPREKE ZA INVESTICIJE U IZGRADNJI VETROPARKOVA. U 2017. GODINI PLANIRANA GRADNJA KOD KOVINA, U PLANDIšTU, KOVAčICI I U OKOLINI VRšCA


Vlada Republike Srbije donela je 13. juna 2016. godine sve podzakonske akte za obnovljive izvore energije čime je ta oblast usklađena sa evropskim standardima. Samo energija vetra doneće zemlji gotovo milijardu evra investicija. Investitori gradnju vetroparkova najavljuju krajem ove i tokom 2017. godine.

Od prošlog novembra, kod Kule se već vrte tri vetroturbine, a takva slika farmi vetroparkova u Srbiji biće već za dve-tri godine.

Vlada Republike Srbije je za struju iz vetra odobrila kvotu od 500 megavata i time dala zeleno svetlo za gradnju pet vetroparkova: "Čibuk" kod Kovina, Kovačica, Alibunar, Plandište i vetropark u okolini Vršca.

"Nadamo se da ćemo do decembra zatvoriti ugovore sa bankama, onda ćemo potpisati ugovore sa izvođačima radova, firmama koje će raditi građevinske i elektrotehničke radove, graditi dalekovod i priključna postrojenja i da ćemo u martu početi sa velikim radovima na ovom vetroparku, koji je i najveći u Srbiji", ističe direktor "Kontinental vind Srbija" i predstavnik Srpskog udruženja za vetar Ana Brnabić.

Vetropark "Kovačica" nalazi se u Kovačici, ima 104,5 megavata. Ima građevinsku dozvolu i pripremljeni status povlašćenog proizvođača električne energije dobijen od Ministarstva rudarstva i energetike.

"Mi smo trenutno u postupku zatvaranja finansijske konstrukcije sa međunarodnim finansijskim istitucijama, gde očekujemo da se taj posao završi do kraja ove godine i da najkasnije do kraja ove godine ili početkom sledeće počnemo sa izgradnjom", navodi direktor projekta Vetropark "Kovačica", Miloš Colić.

Iz Vetroparka "Alibunar" ističu da je usvajanje Uredbe o podsticajnim merama za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i iz visokoefikasne kombinovane proizvodnje električne i toplotne energije ("Sl. glasnik RS", br. 56/2016), Uredbe o uslovima i postupku sticanja statusa povlašćenog proizvođača električne energije, privremenog povlašćenog proizvođača i proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije ("Sl. glasnik RS", br. 56/2016), i Uredbe o ugovoru o otkupu električne energije ("Sl. glasnik RS", br. 56/2016), od ogromnog značaja za nastavak projekta.

"Dozvole imamo već dve godine dok privremene statuse imamo više od godinu dana i usvajanje ovih uredbi je od ogromnog značaja za nas kao kompaniju da bismo nastavili razvoj projekta i konačno počeli izgradnju", ističe Danijela Isailović.

Oko milijardu evra investicija iz energije vetra dolaze iz američkog, izraelskog, belgijskog, ruskog, italijanskog, ali i domaćeg kapitala.

"Sada ćemo tek videti bum i za naše građevinske firme i za elektroenergetske firme, transportne firme, finansijski sektor. Fabrika za turbine u Subotici proizvodi za većinu turbine, tako da će veliki deo ove opreme biti proizveden u Subotici", ističe Ana Brnabić.

Za investicije u vetar nema direktnih subvencija, ali EPS je u obavezi da od investitora 12 godina otkupljuje struju po povlašćenim, takozvanim fidin tarifama. Nove kvote za zelene kilovate iz vetra očekuju se tek posle 2020. godine.

Izvor: Vebsajt RTS, Ružica Vranjković, 04.07.2016.
Naslov: Redakcija