Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O DEKLARISANJU, OZNAČAVANJU I REKLAMIRANJU HRANE: PROIZVOđAčI TRAżE PRODUżETAK ROKA UPOTREBE AMBALAżE ORIGINALNOG PROIZVODA DO 31. DECEMBRA 2015. GODINE


Proizvođači konditorskih proizvoda, biljnih ulja i margarina, piva, kao i predstavnici trgovinskih lanaca koji u svojoj ponudi imaju svoje robne marke (PL-ove), ukazali su na probleme u primeni Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane("Sl. glasnik RS", br. 85/2013 i 101/2013: dalje Pravilnik).

Kako je istaknuto na sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, neophodno je uskladiti tekst deklaracije na ambalažnim jedinicama prehrambenih proizvoda sa zahtevima Pravilnika.

Osnovni problem proizvođača su određene količine ambalaže sa neusklađenim deklaracijama sa važećim Pravilnikom, kada je u pitanju isticanje alergena i veličina slova. Rok od 18 meseci, predviđen za prilagođavanje zahtevima Pravilnika je važio do 5. aprila 2015. godine, ali proizvođači navode da nisu stigli da potpuno usaglase deklaracije, usled nepotpune i neadekvatne informisanosti, visokih cena ambalaže, kao i rokova naručivanja pakovanja.

Potrošači nisu dovedeni u zabludu, jer je u pitanju samo tehnička neusaglašenost. Naime, informacija o alergenima nije boldovana u tekstu sastojaka, kako zahteva Pravilnik, već je izdvojena kao posebna rečenica ALERGEN INFO, navode proizvođači.

Proizvođači su zatražili produženje roka upotrebe ambalaže originalnog proizvoda do 31. decembra 2015. godine, jer se do kraja godine očekuju i izmene i dopune Pravilnika, koji nije u potpunosti usklađen sa EU direktivom 1169/2011. 

Izvor: Vebsajt Privredna komora Srbije, 03.07.2015.