Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI ZAKON O GLAVNOM GRADU BIćE USVOJEN TOKOM JULA 2015. GODINE: GRAD ćE BIRATI DIREKTORE šKOLA I ODREđIVATI CENE VRTIćA, KOJE ćE SE RAZLIKOVATI U CENTRALNIM I RUBNIM OPšTINAMA


Novi Zakon o glavnom gradu trebalo bi da bude usvojen tokom jula 2015. godine, a Statut grada Beograda biće gotov do 1. novembra 2015. godine, najavio je gradski menadžer, Goran Vesić.

Novi Zakon o glavnom gradu, kažu u upravi prestonice, olakšaće građanima brojne administrativne poslove koje će završavati u znatno kraćem roku i u svojoj opštini. U katastru će biti ubrzana procedura upisa vlasništva i hipoteke.

Vesić je dodao da će biti oformljena i inspekcija koja će moći da, u skladu sa zakonom, uz potpise stanara, uđe u stan ukoliko iz njega curi voda, a vlasnici su na odmoru.

Prema njegovim navodima, Grad Beograd će dobiti posebne nadležnosti koje do sada nije imao, a koje se, između ostalog, odnose na oblast ekologije, imovinsko-pravnih odnosa, katastra, gde će Grad postavljati upravu, inspekcije, poput vodoprivredne i turističke.

"Grad će imati turističku i sanitarnu inspekciju, koje su do sada bile na republičkom nivou. Tražićemo povećanje nadležnosti nad upravljanjem vodama i nad splavovima", istakao je Vesić.

On je najavio da će broj odbornika biti smanjen, u Skupštini grada će ih biti 65 ili 66 dok će u opštinama njihov broj biti smanjeni za 40 odsto čime će i troškovi biti manji.

Kako je rekao gradski menadžer, Beograđani će blagodeti novog zakona moći da osete tek u narednim godinama.

Opštine će, istakao je, imati veće nadležnosti, a grad će biti podeljen u dve zone, gradske i prigradske opštine.

Prigradske opštine će moći da donose i urbanističke planove van obuhvata plana generalne regulacije, a moći će i da gazduju građevinskim zemljištem.

Grad će, kada su u pitanju vrtići i škole, imati većinu u školskim odborima, gde će moći da utiče na postavljanje direktora, a formiraće cenu za vrtiće po opštinama, koje će biti različite.

Izvor: Vebsajt Blic, 03.07.2015.