Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Javni izvršitelj je dužan da se, kada određuje sredstvo i predmet izvršenja, rukovodi načelom srazmere i da izvršenje sprovodi onim sredstvom ili predmetom koji su za izvršnog dužnika najmanje nepovoljni


Izvršni postupak sa pravom izaziva veliko interesovanje stručne i opšte javnosti, s obzirom na njegovo centralno mesto i značaj u postupku realizacije subjektivnog građanskog prava, i na to da izostanak efikasnosti izvršenja obesmišljava sve ranije vođene postupke, kao i samo postojanje izvršnih i verodostojnih isprava, rekla je pomoćnik ministra pravde za pravosuđe Jelena Deretić.

Predstavljajući Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, Deretić je istakla da će prodaja nepokretnosti ubuduće podrazumevati potpunu automatizaciju tog postupka, a to znači uvođenje elektronske platforme za javno nadmetanje za prodaju nepokretnosti i pokretnih stvari.

Elektronska platforma će funkcionisati tako da ni javni izvršitelj, ni sud neće znati ko je interesent za kupovinu, što znači da je ponudilac anoniman, rekla je Deretić i dodala da drugi segment automatizacije postupka izvršenja jeste uvođenje elektronske oglasne table, koja će biti uspostavljena kao javni registar.

Na internet prezentaciji svakog suda opšte ili posebne nadležnosti u Srbiji, unošenjem ličnih podataka, građani će moći da provere da li se bilo kakav akt ili odluka, koji potiču iz izvršnog postupka, njima dostavlja, objasnila je Deretić.

Nikola Stošić, sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu i član Radne grupe ukazao je na to da je novim zakonskim rešenjima pojednostavljen sistem pravnih lekova, a pravni lekovi kod prigovora trećeg lica u potpunosti su regulisani posebnim odredbama u Zakonu.

Govoreći o načinu, primeni i kontroli načela srazmere, Nikola Bodiroga, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i član Radne grupe je ukazao na to da će javni izvršitelji biti odgovorni za primenu ovog načela.

Javni izvršitelj je dužan da se, kada određuje sredstvo i predmet izvršenja, rukovodi načelom srazmere i da izvršenje sprovodi onim sredstvom ili predmetom koji su za izvršnog dužnika najmanje nepovoljni, rekao je Bodigroga.

On je ukazao na to da je jedna od najvažnijih novina to da se ne može prodati jedina nepokretnost fizičkog lica radi namirenja potraživanja iz komunalnih i srodnih usluga, ukoliko je potraživanje manje od 5.000 evra.

Takođe, on je podsetio i na to da su izmenjena i pravila o izuzimanju od izvršenja i o ograničenjima izvršenja, i objasnio da su značajno uvećani pragovi zarada, plata kao i penzija, odnosno iznosi koji su zaštićeni od mogućnosti izvršenja.

Vladimir Vesović, predstavnik Američke privredne komore i član Radne grupe ukazao je na skraćeni izvršni postupak kod privrednih subjekata.

Izvor: Vebsajt Vlade, 29.05.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija