Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Efikasnije kontrolisati gradilišta


Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je povodom tragičnog niza nesreća na gradilištima da je potrebna efikasnija kontrola.

Napominje da prekršioce zakona ohrabruje neizvesnost kažnjavanja, male kazne i zastarelost slučajeva. Dodaje da je neophodno povećati broj inspektora, koji će moći u kontrolu bez najave.

Zoran Pašalić je napomenuo da je veoma bitna izvesnost kažnjavanja.

"Niko ne može kalkulisati da pravi grešku, svesno radi nešto što je protiv zakona. Kalkuliše sa tim da neće biti kažnjen ili da će ako bude kažnjen to biti jako blago i na taj način će praktično osujetiti ono što je suština inspekcijskog nadzora a to je da kontroliše", ističe Pašalić.

Kako je upozorio, "kazne za poslodavce koji ne poštuju zakon su male, slučajevi se ne rešavaju, pa tako imamo čak 47 odsto onih koji zastare i nikad ne budu rešeni".

Upozorava na nedovoljan broj inspektora u nadzoru svakodnevnog radnog procesa, kao i preventivnih obilazaka gradilišta.

"Jedan inspektor kontroliše 1.706 privrednih subjekata, i šta jedan inspektor može da uradi ako ima taj broj subjekata da kontroliše", ističe Pašalić.

Podseća da član Zakona o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015, 44/2018 - dr. zakon i 95/2018), koji se primenjuje u najvećem broju u slučajeva, nalaže da inspektori moraju da najave kontrolu tri dana ranije pre nego što krenu u obilazak gradilišta, "što ne samo da obesmišljava njihov rad, već i ceo sistem zaštite radnika na gradilištu".

"To znači da svako ko hoće da osujeti pravovremen i potpun inspekcijski nadzor to može da uradi jer ima tri dana vremena", napominje Pašalić.

Opomene svi čuju, kaže Pašalić, ali je pitanje da li to ima uporište na terenu.

Dodaje da radnici stradaju na gradilištima i zbog neodgovarajućih uslova rada za koje su odgovorni poslodavci koji, kako kaže, pored inspektora, takođe moraju da snose odgovornost za bezbednost.

Izvor: Vebsajt Danas, 04.06.2019.
Naslov: Redakcija