Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZBOR TUŽILAČKIH I SUDIJSKIH PRIPRAVNIKA: Za plaćeno radno mesto pripravnika ispit je polagalo 747 diplomiranih pravnika, a ima mesta za 160


Na konkurs Ministarstva pravde za 160 pripravnika u pravosuđu prijavilo se 747 kandidata. Za 39 mesta tužilačkih pripravnika prijavilo se 247, dok je za 121 mesto sudijskih pripravnika konkurisalo 500 učesnika.

Kandidati za pripravnike u tužilaštvima polagali su prijemni ispit u utorak, 29. maja, u isto vreme na sva četiri državna pravna fakulteta – u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Ministarka pravde Nela Kuburović pozdravila je kandidate koji su došli da polažu ispit u najvećem amfiteatru Pravnog fakulteta u Beogradu. Ona je naglasila da se prvi put u Srbiji ispit za pripravnike sprovodi na ovaj način, sinhronizovano, u isto vreme, u organizaciji Pravosudne akademije.

Svi zainteresovani mogli su uživo da prate polaganje ispita na sajtu Pravosudne akademije, iz sva četiri grada. Prijemni ispit za 500 kandidata koji su konkurisali za sudijske pripravnike održan je u utorak, 5. juna, na isti način.

Ministarstvo pravde je krajem prošle godine raspisalo konkurs za prijem 160 sudijskih i tužilačkih pripravnika za osnovne i više sudove, kao i za osnovna i viša tužilaštva u Srbiji. Kandidati će biti rangirani na osnovu postignutog uspeha tokom studiranja i rezultata na ispitu.

Ispit se sastoji od 30 pitanja iz oblasti krivičnog, građanskog i ustavnog prava. Odgovori se daju zaokruživanjem jednog od ponuđenih, a tačan odgovor vredi dva boda. Kandidat može da ostvari najviše 60 bodova na ispitu, a prosečna ocena na fakultetu može da donose maksimalno 40.

U Ministarstvu pravde je najavljeno da će novi pripravnici primati platu i da bi trebalo da počnu sa radom do kraja 2018. godine. To je prilika za diplomirane pravnike da zasnuju radni odnos na određeno vreme od tri godine, a na taj način pravosuđe se podmlađuje i istovremeno se reguliše status početnika u sudovima i tužilaštvima. Iz njihovih redova regrutovaće se sudijski i tužilački pomoćnici, od kojih se kasnije biraju sudije i zamenici tužilaca.

U pravosuđu danas radi nekoliko stotina volontera i oko 1.300 pomoćnika. Volonteri su diplomirani pravnici, koji ne zasnivaju radni odnos i ne primaju platu, ali radom stiču pravo da polažu pravosudni ispit. Pomoćnici imaju položen pravosudni ispit, zasnovan radni odnos na određeno ili neodređeno vreme, i kandidati su za sudije i zamenike tužilaca.

Početnici će sada prvi put biti plaćeni, jer je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prihvatilo inicijativu Ministarstva pravde da se određenom broju volontera pripravnika u sudovima i tužilaštvima u 2018. godini omogući ostvarivanje odgovarajuće naknade, kroz program Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ostaje pitanje kada će biti raspisan konkurs za pripravnička mesta u prekršajnim sudovima, kojima stalno nedostaju pomoćnici i pripravnici. Ministarstvo pravde je najavilo da će tokom ove godine raspisati još jedan konkurs.

Podsetimo, u toku je i veliki konkurs Visokog saveta sudstva (VSS) za 307 upražnjenih sudijskih mesta u 110 sudova u celoj Srbiji. Prijavilo se 1.870 kandidata. Najviše ih je konkurisalo za osnovne i prekršajne sudove i oni će tek sredinom juna polagati pisani test u hali dva Beogradskog sajma. VSS je u petak objavio konačne spiskove kandidata za osnovne i prekršajne sudove. Ukupno ih ima 1.355 – 880 za osnovne i 475 za prekršajne sudove.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 03.06.2018.
Naslov: Redakcija