Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PLAĆANJE KEŠOM ILI KARTICAMA TOKOM PUTOVANJA U INOSTRANSTVO: Pre puta klijent bi trebalo da poseti matičnu banku ili nazove kol centar kako bi saznao da li kartice koje poseduje važe u inostranstvu, kako se koriste, kao i kolika se provizija plaća prilikom podizanja novca na bankomatu. Provizija ide od nule, pa do tri evra, a može biti i od jednog do tri procenta


Svi koji ovih dana kreću na godišnji odmor van Srbije, imaju opciju da ponesu gotovinu ili karticu, ali čemu dati prednost kada se putuje i koji nas sve troškovi čekaju prilikom plaćanja karticom ili podizanja novca sa bankomata u inostranstvu, te kolike su provizije, nije jednostavan odgovor jer zavisi od banke u kojoj imate račun, ali i države u koju idete.

"Pre puta klijent bi trebalo da poseti banku ili nazove kol centar kako bi saznao da li kartice koje je dobio važe u inostranstvu i kako se koriste kao i kolika se provizija plaća prilikom podizanja novca na bankomatu. Provizija ide od nule, pa do tri evra, a može biti i od jednog do tri procenta i nije zanemarljiva", kaže Aleksandar Vasiljević, profesor sa fakulteta za Pravne i poslovne studije "Lazar Vrkatić".

Turisti koji podižu novac na bankomatima banke kod koje nisu otvorili račun, mogu da računaju na proviziju od tri do najviše pet odsto. Zato je raspitivanje o mreži bankomata itekako poželjno.

Svima koji letuju u zemljama evrozone i imaju devizni račun u banci sa tom valutom će se, prilikom podizanja gotovine sa bankomata ili plaćanja karticom, skidati suma i provizija sa tog deviznog računa. Ako potroši devize, banka prelazi na dinarski račun. Tu važi prodajni kurs banke, onaj najviši i treba biti oprezan.

Za turiste koji podižu druge valute, situacija je nešto komplikovanija. Prvo sledi konverzija u evro pa onda u leve, forinte ili recimo češke krune i druge valute. Koliko će to biti u trenutku podizanja novca jako je teško reći jer te valute imaju plivajući kurs prema evru. Zato je najbolja opcija da se na put ponese gotovina, može i evro ali i domaća valuta zemlje u koju se ide.

U Narodnoj banci Srbije već godinama imaju dosta primedbi baš na transakcije, odnosno troškove koji su nastali konverzijom valuta prilikom korišćenja kartica, te je keš ponekad jeftinija varijanta. Ipak, ko sa predznanjem o karticama, bankomatima i provizijama krene na letovanje, može dosta da uštedi.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Dušanka Vujošević, 03.06.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija