Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU: OD 8. JUNA 2016. GODINE ORGANI UPRAVE SU DUżNI DA PO SLUżBENOJ DUżNOSTI PRIBAVE PODATKE OD DRUGOG ORGANA UMESTO STRANAKA, A OD JUNA 2017. GODINE STRANKE ćE PROTIV NEAżURNE UPRAVE MOćI DA PODNOSE PRITUżBE PREKRšAJNOM SUDU


Od 8. juna 2016. godine državna uprava neće smeti da, prilikom izdavanja dokumenata, od stranaka traži podatke koje već ima u službenim evidencijama.

"Od 8. juna počinje proces u kome treba da se promeni način na koji uprava razmišlja i način na koji će građani biti usluženi", rekla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Ona je dodala da će građani moći da se žale ako im iz državne uprave budu tražile podatke koje već imaju u sopstvenoj evidenciji. Zakon o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016 - dalje: Zakon) predviđa i kazne za službenike, ako građanin podnese prekršajnu prijavu.

"Za početak očekujemo da uprava prestane da traži informacije koje su sadržane u ličnoj karti, odnosno izvode iz knjige rođenih, državljanstvo i dokaz o prebivalištu. Izvod iz matične knjige rođenih, uveranje o državljanstvu i dokaz o prebivalištu su tri dokumenta za koji nema potrebe da se posebno traže i građani na tome treba da insistiraju", istakala je Udovički i naglasila da nema potrebe da se izvodi donose posebno, zajedno sa ličnom kartom.

Prema njenim rečima, u mnogim lokalnim samoupravama već primenjuju neku razmenu podataka i od kad je ovaj Zakon usvojen rade na tome da savladaju i razmenu o svim podacima u službenim evidncijama.

"To ne znači da će prestati potreba da se ikakva uverenja pribavljaju. Na primer informacije koliko zarađujete, gde ste zaposleni, uverenja o zdravstvenom stanju i slična uverenja, ne stoje u službenoj evidenciji i moraće se i dalje pribavljati", rekla je ona.

Građani će na ovaj način kako je objasnila, uštedeti novac, ali i vreme.

"Za izdavanje izvoda su se plaćale takse, a Zakon predviđa da provera informacije koju radi službenik bude besplatna", rekla je Udovički.

Građani će podnositi zahteve, a dokumenta će pribavljati državni organi iz službenih evidencija, a biće oslobođeni i od plaćanja takse za ta dokumenta. Puna primena Zakona počinje od juna 2017. godine.

Izvor: Vebsajt 021.rs, 04.06.2016.
Naslov: Redakcija