Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O RADU: MINIMALNA CENA RADA SVAKIH šEST MESECI, OTPREMNINA SAMO ZA RAD KOD POSLEDNJEG POSLODAVCA, JASNO DEFINISANE ODREDBE O OTKAZU UGOVORA O RADU


Синдикат industrije указује да нови Закон о раду неће подстаћи запошљавање нити помоћи отварању нових радних места јер је, како наводе представници тог синдиката, "за две године у јавном сектору запослено више од 100.000 партијских активиста и тај број сваким даном наставља да се увећава по важећем Закону о раду".

Odredba da se ne plaća smenski rad najviše bode oči.

Prošireno dejstvo kolektivnog ugovora, kako saznaju „Novosti“, izbrisano je iz Nacrta zakona o radu.

Konačno je usaglašeno utvrđivanje minimalne cene rada.Tako umesto da se ona utvrđuje na svakih šest meseci, dogovoreno je da članovi SES-a pokrenu inicijativu za njeno korigovanje u slučaju kada su ugroženi pojedini ekonomski parametri, kao što su pad zaposlenosti u Republici ili potrošačka korpa.

Kako je najavljeno iz Ministarstva za rad, Socijalno-ekonomski savet trebalo bi o Nacrtu da se izjasni, najverovatnije do kraja ove nedelje..

- Prvi put će biti taksativno nabrojani koji su to razlozi za raskid ugovora o radu i biće jasna pravila koja će morati da se poštuju. Poslodavcima će biti olakšano zapošljavanje radnika, a „papirologija će biti mnogo lakša“.

Da bi olakšali mogućnost zapošljavanja, otpremnine će se isplaćivati samo za godine provedene kod poslednjeg poslodavca, a kako je najavljeno, rešenja ovog zakona će važiti za sve radnike, uključujući i one u preduzećima u restrukturiranju. 

Izvor: Vecernjenovosti.rs, Tanjug