Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O PONUDI ZAMENSKOG PUTOVANJA ZA TURISTIČKO PUTOVANJE KOJE JE OTKAZANO ILI NIJE REALIZOVANO USLED BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2: Zamensko putovanje ili vraćanje novca od 1. januara 2022. godine


"Uredba o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 ("Sl. glasnik RS", br. 63/2020 - dalje: Uredba) predviđa mogućnost da se u narednih godinu i po dana, odnosno do 31. decembra 2021. godine putniku ponudi zamensko putovanje. Ukoliko se putnik ne odluči za to, agencija je od 1. januara 2022. dužna da mu u roku od 14 dana vrati uplaćena sredstva", objasnila je pomoćnica ministra turizma Renata Pindžo.

Pindžo kaže da se Uredba odnosi se na sva putovanja zaključno sa 15. martom, obuhvata i putovanja koja su uplaćena u inostranstvu i putovanja koja su trebalo da se organizuju preko agencija u našoj zemlji. Uredba daje pravni okvir za naše agencije, koje su prodavale Srbiju kao turističku destinaciju u smislu pregovora sa njihovim inostranim partnerima. Najveća turistička šteta se očekuje u mesecima koji dolaze, kaže Pindžo.

Pomoćnica ministra objašnjava da na osnovu podataka koje je ministarstvo prikupilo od pet udruženja agencija reč o 450 hiljada putovanja, a ukoliko se uzmu u obzir i agencije koje nisu članice, onda taj broj ide i do 500 hiljada.

"Nisu ovo idealni uslovi, ovo je jedino, pomalo iznuđeno rešenje, u cilju zaštite putnika i privredne delatnosti. Uredba predviđa mogućnost da se u narednih godinu i po dana, do 31. decembra 2021. ponudi zamensko putovanje, gde putnik sklapa novi ugovor. Ukoliko se putnik ne odluči za to, agencija je od 1. januara 2022. dužna da mu u roku od 14 dana vrati uplaćena sredstva. Putnik će moći da menja destinaciju, pratiće se epidemiološka situacija, uz doplatu za višu i eventualno vraćanje za nižu cenu. Ovo je mogućnost data putnicima i agencijama da se izađe iz ove situacije. To nije vaučer, to je njihova potvrda, kojom će moći da organizuju novo turističko putovanje", objasnila je Pindžo.

Na pitanja šta se dešava ako agencija nestane ili propadne, Pindžo kaže da se sklapa novi ugovor o putovanju i da tada važe sve odredbe zakona i polisa putovanja.

"Važno je da se napravi pravni okvir i da se pokuša minimizirati šteta. Sigurno će mnogi građani koji su štedeli biti u nezavidnoj situaciji, mi smo analizirali našu situaciju i gledali kako su to druge zemlje pokušale da reše, da bude što manje oštećen putnik", navela je.

Govoreći o procenama kolika je šteta naneta turizmu, Pindžo kaže da se podaci prikupljaju svakodnevno i dodaje da je krajem marta Svetska turistička organizacija procenila da će pad biti 30 odsto, da bi sada već predviđali da će to biti 60 odsto.

"Od početka godine je prepolovljen aviosaobraćaj, preko 87 odsto je smanjeno bukiranje karata za naredni period. Kada je reč o Srbiji, mi smo fenomenalno počeli sezonu, beležili smo rast, ovo bi verovatno bila najbolja turistička godina za Srbiju. Mi smo izgubili oko milion i 300 hiljada turista i dva i po do tri miliona noćenja", navela je.

Izvor: Vebsajt N1, 28.04.2020.
Naslov: Redakcija