Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ODLUKE O UKIDANJU VANREDNOG STANJA I PREDLOG ZAKONA O VAŽENJU UREDABA KOJE JE VLADA UZ SUPOTPIS PREDSEDNIKA REPUBLIKE DONELA ZA VREME VANREDNOG STANJA I KOJE JE NARODNA SKUPŠTINA POTVRDILA: Predlozi u skupštinskoj proceduri


U Narodnu skupštinu Republike Srbije stigao je Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja, koje je proglašeno 15. marta.

Takođe, u parlament je stigao i Predlog zakona o važenju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila.

U Predlogu odluke o ukidanju vanrednog stanja se navodi da je aktivnostima nadležnih zdravstvenih organizacija i državnih organa na teritoriji Srbije uspostavljen aktivni epidemiološki nadzor nad oboljenjem COVID-19 u cilju sprovođenja preventivnih i protivepidemijskih mera u kontroli širenja korona virusa.

Kao rezultat primene mera došlo je do usporenja epidemijskog toka i stvaranja uslova za postepeno sticanje kolektivnog imuniteta. U takvim kontrolisanim uslovima širenja infekcije došlo je do pada intenziteta aktivnosti virusa.

"Imajući na umu navedene činjenice, COVID-19 više se ne može smatrati oboljenjem od javno-zdravstvenog značaja koje predstavlja opasnost najvišeg stepena rizika po državu i građane, pa su predsednik Republike i predsednik Vlade zajednički ocenili da su prestali uslovi zbog kojih je proglašeno vanredno stanje i odlučili da, u skladu sa Zakonom o odbrani ("Sl. glasnik RS", br. 116/2007, 88/2009, 88/2009 - dr. zakon, 104/2009 - dr. zakon, 10/2015 i 36/2018), podnesu predlog Narodnoj skupštini da donese odluku o ukidanju vanrednog stanja", navodi se u obrazloženju.

U Predlogu zakona, navodi se da će nadležne izborne komisije 11. maja doneti rešenje o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i odbornike skupština opština i gradova.

"Zadužuju se nadležne izborne komisije da obezbede i čuvaju postojeću izbornu dokumentaciju do nastavka sprovođenja izbornih radnji i izbora i da utvrde nove rokove za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora u skladu sa vremenom nastavka sprovođenja izbornih radnji", stoji u Predlogu zakona.

Ranije je najavljeno da bi Narodna skupština u sredu trebalo da donese odluku o ukidanju vanrednog stanja.

Vanredno stanje je zbog epidemije korona virusa uvedeno 15. marta, a kako Narodna skupština nije bila u mogućnosti da se sastane, tu odluku su zajednički doneli predsednik Srbije, predsednica parlament i premijerka.

Narodna skupština je Odluku o uvođenju vanrednog stanja ("Sl. glasnik RS", br. 29/2020) potvrdila 29. aprila.

Izvor: Vebsajt RTV, 05.05.2020.
Naslov: Redakcija