Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

TURISTIČKI VODIČI TRAŽE POMOĆ DRŽAVE: Ukazuju da su bez prihoda jer niko ko je angažovan na privremenim i povremenim poslovima, kao ni po osnovu ugovora o delu ili autorskom delu, nema osnova da dobije pomoć države


Turistički vodiči Srbije uputili su otvoreno pismo premijerki Ani Brnabić i Vladi i upozorili da su u vreme pandemije korovirusa zanemareni i potpuno ostali bez prihoda jer niko ko je angažovan na privremenim i povremenim poslovima, kao ni po osnovu ugovora o delu ili autorskom delu, nema osnova da dobije pomoć države.

"Gotovo svakodnevno i na svim stranama slušamo kako su turizam i ugostiteljstvo apsolutno na svim meridijanima najugroženije privredne grane. Mi vodiči smo struka koja je možda i najugroženija, upravo zbog sezonske prirode našeg posla, kao i zbog načina angažovanja", ukazuju turistički vodiči u pismu premijerki.

Oni ističu da ih je pandemija "zadesila u vreme početka turističke sezone" i time ih ostavila bez ikakvih prihoda u trenutku kada su već bili na izmaku sredstava, očekujući željno početak nove sezone".

"Za razliku od ugostitelja, hotelijera i prevozilaca, mi zapravo radimo samo u vreme turističke sezone, kada jedino i ima posla. Kako Zakon o turizmu ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019) dozvoljava više načina angažovanja turističkih vodiča, to dodatno otežava našu situaciju", ističu turistički vodiči, navodeći da najveći broj njih radi ili po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, ili na osnovu ugovora o autorskom delu.

"Posebno naglašavamo, da je jedini način da budete angažovani za državne organe upravo ovakav ugovor koji se ostvaruje preko Udruženja turističkih vodiča Srbije, najstarijeg i najozbiljnijeg udruženja naše struke", ukazali su turistički vodiči naglašavajući da su im nadležni organi objasnili kako "niko ko je angažovan na privremenim i povremenim poslovima, kao ni po osnovu ugovora o delu ili autorskom delu, nema osnova da dobije pomoć države".

Oni u pismu premijerki Brnabić naglašavaju kako im je ispod časti" da se bave ličnim pričama i navode podatke koliko je među njima "samohranih roditelja ili slučajeva u kojima oba roditelja rade kao vodiči".

"Činjenica je da smo svi mi bez ikakvih prihoda i veliko je pitanje kada ćemo uopšte biti u mogućnosti da radimo i zaradimo", ističu turistički vodiči, naglašavajući da su i penzioneri u boljem položaju od njih jer su oslobođeni plaćanja svih dospelih obaveza za vreme trajanja vanrednog stanja.

Izvor: Vebsajt N1, 02.05.2020.
Naslov: Redakcija