Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O NOVČANOJ POMOĆI POLJOPRIVREDNIM GAZDINSTVIMA U CILJU UBLAŽAVANJA POSLEDICA NASTALIH USLED BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2: Uskoro isplata novčane pomoći poljoprivrednicima


Novčana pomoć povrtarima, vlasnicima krava, ovaca, koza i pčelarima, u cilju ublažavanja posledica nastalih usled bolesti COVID-19 trebalo bi da bude isplaćena do kraja nedelje, najavila je direktorka Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede Biljana Petrović.

Ona je na online konferenciji "Svet hoće domaće" na temu finansiranja u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji rekla da kada se donosila Uredba o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima u cilju ublažavanja posledica nastalih usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 ("Sl. glasnik RS", br. 57/2020) nastojalo da se pomogne onima koji su najugroženiji u ovoj situaciji.

"Isplata povrtarima je počela i očekujemo da do kraja nedelje izvršimo isplatu ovim grupama poljoprivrednika", rekla je Petrović i podsetila da je donet niz mera u novonastalim okolnostima usled vanrednog stanja.

Među prvima je podsetila je, doneta mera da poljoprivrednici ne odlaze u Upravu za trezor i podnose zahtev za subvencije već da to učine putem mejla, ako su podnosili zahtev u prethodnim godinama.

Visina jednokratne pomoći u apsolutnom novčanom iznosu određuje se po jedinici upisane površine, odnosno po grlu stoke ili broju košnica: 25 dinara po kvadratnom metru za povrtare koji imaju plastenike ili staklenike, a najviše 90.000 dinara.

Po grlu krave 3. 000 dinara, a najviše 30. 000 dinara, zatim 500 dinara po grlu ovce ili koze a najviše 20. 000, i 800 dinara po košnici pčela a najviše 20. 000 dinara.

Navela je da je poljoprivrednicima na raspolaganju i kreditna podrška i to za registrovana poljoprivredna gazdinstva, fizička lica, preduzetnike i zadruge i pravna lica koja imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

Fizičko lice i preduzetnik može da ostvari pravo na kreditnu podršku pod uslovom da je ukupan iznos kredita do 6.000.000 dinara, dok pravno lice kreditnu podršku ostvaruje pod uslovom da je ukupan iznos kredita do 18.000.000 dinara.

Kamatna stopa iznosi jedan odsto, a rok otpate je 36 meseci. Petrović navodi da su sve banke pozvane da učestvuju a da je devet njih najavilo da će se uključiti u taj program.

"Cilj je bio da se poljoprivrednicima ponudi nešto zahvaljujući čemu mogu da pojačaju svoju proizvodnju ili je prošire. Ovakve uslove sa kamatom od jedan odsto na godišnjem nivou ne bi trebalo niko da propusti", rekla je Petrović.

Navela je i da se očekuje da će isplata kredita početi krajem naredne nedelje da je preostalo da se uradi još tehnički deo posla, odnosno potpišu ugovori.

Na konferenciji je rečeno i da je dosta povratnika zainteresovano da se uključi u poljoprivrednu proizvodnju.

Direktor, USAID-ov Projekta konkurentnu privredu Aleksandar Pavlović rekao da je svaka kriza i neka vrste šanse i da je problem sa aktuelnom krizom to što je dovela do pada tražnje na tržištu.

Izvor: Vebsajt RTV, 28.04.2020.
Naslov: Redakcija