Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Zaštitnici prava pacijenata više neće biti prisutni u primarnim zdravstvenim ustanovama. Osiguranici će moći da se žale u nadležnim filijalama RFZO


Zaštitnici prava osiguranika sele se iz domova zdravlja i bolnica u filijale i ispostave Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, potvrđeno je u RFZO. Sam način ostvarivanja zaštite prava iz zdravstvenog osiguranja se ne menja, jedino što će osiguranici pomoć ubuduće tražiti na drugoj adresi.

To je posledica prestanka važenja Pravilnika o načinu i postupku zaštite prava osiguranih lica Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ("Sl. glasnik RS", br. 68/2013), koji je "suspendovan" sa početkom primene novog Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 25/2019).

- Novim rešenjem ni na jedan način nije ugroženo ostvarivanje prava osiguranika, samo što će osiguranik sada iz doma zdravlja, recimo, gde se suočio sa preprekama u ostvarivanju prava iz zdravstvenog osiguranja, morati da ode kod zaštitnika u filijalu ili ispostavu RFZO - objašnjavaju u ovom fondu. - To ne bi trebalo da bude neki problem, s obzirom na to da ni do sada nismo u svakoj ustanovi imali zaštitnika prava osiguranika, jer je jedan "pokrivao" više zdravstvenih ustanova.

Zaštitu prava osiguranika u 148 zdravstvenih ustanova "pokriva" 60 zaštitnika, koji su u praksu uvedeni od 2014. godine s obrazloženjem da oni mogu više da pomognu osiguranicima nego zaštitnici prava pacijenata koji su u većini slučajeva ujedno i pravnici zdravstvene ustanove.

Podaci o prijavama pokazuju da se osiguranici najčešće obraćaju zaštitniku prava zbog primedbi na ponašanje i postupanje zdravstvenih radnika. Ali, evidentno je i da zaštitnici i nemaju baš pune ruke posla, s obzirom na to da je za pola godine do njih stizalo oko 40 prijava osiguranika, s tim što su mnoge slučajeve rešavali odmah i pre podnošenja prijave osiguranika.

Izvor: Vebsajt Novosti, Biljana Radivojević, 30.04.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija