Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODLUKA O ODREĐIVANJU BLIŽIH TEHNIČKIH I DRUGIH USLOVA ZA UGOSTITELJSKE OBJEKTE KOJI SE NE KATEGORIZUJU, A KOJI SE NALAZE U STAMBENIM ZGRADAMA: ZA OTVARANJE NEKATEGORISANOG SMEšTAJA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA BIćE NEOPHODNA SAGLASNOST SKUPšTINE STANARA. HOSTELI KOJI SE VEć NALAZE U ZGRADAMA IMAćE ROK DO 31. DECEMBRA 2016. GODINE DA PRIBAVE SAGLASNOSTI, UKOLIKO żELE DA NASTAVE DA OBAVLJAJU TU DELATNOST


Na sednici Skupštine grada Beograda, 28. aprila 2016. godine, usvojena je Odluka o određivanju bližih tehničkih i drugih uslova za ugostiteljske objekte koji se ne kategorizuju, a koji se nalaze u stambenim zgradama.

Ovom Odlukom je previđeno de se hosteli ubuduće mogu otvarati samo uz saglasnost Skupštine stanara, čime se u ovu oblast uvodi red, imajući u vidu da su se hosteli uglavnom otvarali u stambenim zgradama kako je ko hteo, bez određenih pravila, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

Vesić je naglasio da su Odlukom definisana jasna pravila koje uslove mora da ispunjava hostel kako bi bio otvoren u stambenoj zgradi.

Najvažnije pravilo je da će oni koji drže hostele morati da imaju ugovor sa Skupštinom stanara kojim će definisati sva svoja međusobna prava i obaveze i na taj način stanari će davati saglasnost da neko otvori hostel u njihovoj zgradi – istakao je gradski menadžer.

Navodeći da je Odlukom definisano i šta sve treba da sadrže hosteli, Vesić je istakao da će se na taj način zaštititi osobe koje koriste hostele, jer će tačno znati šta mogu da dobiju u takvim objektima. On je dodao da je Odluka dobra za razvoj hotelijerstva, te da će se rigorozno sprovoditi.

Predviđeno je da oni koji izdaju smeštaj u stambenim zgradama, a nisu registrovani za takvu vrstu smeštaja, više neće moći da se reklamiraju na sajtovima za oglašavanje – rekao je Vesić i ocenio da će se na ovaj način zaštititi ljudi koji uredno rade i plaćaju porez.

Vesić je precizirao da, kada je reč o hostelima koji već postoje u stambenim zgradama, Odlukom je predviđeno da imaju rok do 31. decembra 2016. godine da obezbede saglasnost Skupštine stanara. On je dodao da veruje da će većina vlasnika hostela koji sada rade u stambenim zgrada naći zajednički jezik sa Skupštinom stanara, jer je to dovoljno dug period da se prilagode novim pravilima.

Izvor: Vebsajt Beoinfo, 05.05.2016.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija