Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O STUDENTSKOM ORGANIZOVANJU: €� FORMIRANA RADNA GRUPA ZA IZRADU TEKSTA NACRTA U čIJOJ IZRADI ćE UčESTVOVATI I PREDSTAVNICI STUDENATA €�


Ministar prosvete, Srđan Verbić, se sastao sa akademcima iz najveće studentske organizacije SKONUS i postigao saglasnost u vezi sa svim zahtevima studenata. Tako će granica za upis na budžet ostati 48 bodova i ove godine, a pravo na apsolventski staž imaće svi koji su fakultet upisali od 2006. do 2012. godine.

Podsećanja radi, SKONUS je na čelu sa novim predsednikom, Milanom Petkovićem, nedavno pokrenuo kampanju “Potpiši za 10”, sa 10 studentskih zahteva, kako bi se gorući problemi u visokom školstvu rešili pre leta i tako sprečile eventualne pobune studenata na jesen. Ministar Verbić odmah je reagovao i pozvao studente na razgovor.

Ministarstvo prosvete nije dalo saglasnost za povećavanje školarina i podsetilo je na zakonsku odredbu da fakulteti omoguće transparentnost, kao i uvid u strukturu školarina studentima i javnosti. Takođe je u potpunosti podržalo zahtev studenata za uvođenje sistema integrisanih petogodišnjih studija za obrazovanje nastavnika, što je u skladu sa Strategijom razvoja obrazovanja do 2020. godine, a što će biti regulisano i novim Zakonom o visokom obrazovanju.

Ministarstvo je formiralo i Radnu grupu za izradu Nacrta zakona o studentskom organizovanju, u čijoj izradi će učestvovati i predstavnici studenata. 

Izvor: Izvod iz vesti sa vebsajta Blica, 5.5.2015.