Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O ULAGANJIMA: €� NAJAVLJENO OSNIVANJE RAZVOJNE AGENCIJE SRBIJE I JEDNAKA PRAVA DOMAćIM I STRANIM ULAGAčIMA €�


Ministar privrede u Vladi Republike Srbije, Željko Sertić, saopštio je da je u prvom kvartalu ove godine ukupan srpski izvoz u Rusku Federaciju opao za 30 odsto, dok je izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda porastao za 20 odsto.

Sertić je na završnoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o ulaganjima u Privrednoj komori Srbije objasnio da je do smanjenja izvoza doveo ozbiljan pad rublje u prošloj godini, što je posledično uticalo na smanjenje tražnje na ruskom tržištu.

"Radimo na tome da do kraja godine popravimo taj bilans", poručio je ministar.

On je, takođe, najavio osnivanje razvojne agencije Srbije, i to spajanjem Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i Nacionalne agencije za regionalni razvoj (NARR).

Prema njegovim rečima, ova agencija, čiji će zadatak biti poboljšanje poslovne klime i privlačenje investitora, baviće se svim dobrim projektima, kako novim, tako i starim.

U Srbiji ima više od 170 raznih državnih agencija, podsetio je on i ocenio da bi spajanje SIEPA i NARR trebalo da bude model za rešavanje pitanja i ostalih agencija, a na sličan način trebalo bi da bude rešen problem viška zaposlenih.

Ministar je napomenuo da pomenuti zakon o ulaganjima predviđa i osnivanje saveta za ekonomiju, i istovremeno najavio da će u narednom periodu biti izjednačena prava domaćih i stranih investitora.

On je povrdio da je Vlada Republike Srbije zatražila od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrenje za produžetak roka za zaštitu 25 strateških firmi od naplate potraživanja poverilaca u narednih godinu ili dve.

"Sa MMF-om se vode razgovori o tome da se rok za zaštitu produži u narednih godinu ili dve dana, s obzirom na to da su u toj grupi veoma važna preduzeća, poput Petrohemije Pančevo", zaključio je Sertić.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 5.5.2015.