Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SAVET ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE PREDSTAVIO IZVEŠTAJ O PRAVOSUĐU I ODNOSU VLASTI PREMA SUDOVIMA I TUŽILAŠTVIMA


Savet za borbu protiv korupcije je predstavio izveštaj o pravosuđu i odnosu vlasti prema sudovima i tužilaštvima. U izveštaju piše da je samostalnost tužilaštava i tužilaca zapravo samo deklarativna.

A pritisak, osim političara, koji prete sudijama ako im se ne sviđa suđenje i odluka, vrše svi - predsednici sudova, javni tužioci i stranke, "a veoma često se čuju glasovi iz Ministarstva pravde da je potpuno pogrešan trend nezavisnosti pravosuđa koji se kod nas forsira."

Međutim, ono što mi nikako nije jasno jeste zašto mediji prećutkuju izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije? Verovatno zato što je većina medija u Srbiji i dalje u državnom vlasništvu, pa neće da se zameraju. Paradoksalno je da je Savet vladino savetodavno telo i da ga finansira država, ali od njegovog osnivanja nije koristila njegove usluge. Izveštaji Saveta su korišćeni samo u slučajevima 24 sporne privatizacije zato što je Evropska unija pritisla domaće političare u Srbiji da reše to pitanje.

Savet u svom izveštaju navodi da su se pritisci i pretnje sudijama i tužiocima povećali u protekle dve godine vlasti. Zato i ne čudi nedostatak poverenja građana u pravosuđe, u njegove odluke, u raspodelu vlasti i dobre namere vlasti da nešto preokrene. A baš zbog toga je ne samo smešno, nego i krajnje licemerno kada domaći političari čestitaju Dan slobode medija. I bivši i sadašnji. Jednom rečju, mediji u Srbiji su i dalje u stalnom paničnom strahu od vlasti i mole boga samo da država ne izađe iz medija, jer tržišnu utakmicu ne bi preživeli, pošto samo proizvode gubitke koje država pokriva od naših para. I to sve, pošto je jasno da nema "besplatnog ručka", u zamenu za ćutanje medija o korenitim i nerešivim problemima ovog razorenog društva.

Ipak, o reformi pravosuđa niko ne govori rado. Setimo se samo podele sudijskih i tužilačkih mesta u pravosuđu po principu udela u vlasti. Srpsko pravosuđe se od toga ni danas nije oporavilo. A građani će radije i sve više da idu put Strazbura, u Evropski sud za ljudska prava, pošto pravdu u svojoj zemlji ne mogu da dobiju.

Izvod iz vesti http://www.danas.rs, Aleksandar Roknić

Izvor: Danas