Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O IZMENAMA UREDBE O OGRANIČENJU VISINE CENA OSNOVNIH ŽIVOTNIH NAMIRNICA: Cena šećera više nije ograničena


Maloprodajne i proizvođačke cene belog kristal šećera više neće biti ograničene, vidi se iz Uredbe o izmenama Uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica ("Sl. glasnik RS", br. 25/2023 – dalje: Uredba).

Vlada je odlučila da se iz Uredbe obrišu dva člana koja su se odnosila na maksimalnu cenu šećera (članovi 3 i 4).

Do sada je maksimalna cena belog kristal šećera u maloprodaji bila 114,99 dinara po kilogramu, dok je maksimalna proizvođačka cena u pakovanjima od jednog, pet i deset kilograma bila 95 dinara po kilogramu. Za sva ostala pakovanja belog kristal šećera, maksimalna proizvođačka cena nije smela da prelazi 104,54 dinara po kilogramu.

Vlada je takođe produžila važenje Uredbe do 30. aprila.

To znači da će cene ostalih namirnica koje su regulisane Uredbom ostati ograničene do tog datuma: jestivo suncokretovo ulje od litar (219,99 u maloprodaji), brašno tip T-400 glatko (84,7 dinara po kilogramu u maloprodaji) i brašno tip T-500 (78,65 dinara po kilogramu u maloprodaji).

Vlada Republike Srbije je Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica ("Sl. glasnik RS", br. 114/2021, 116/2021 i 119/2021) donela u novembru 2021. godine.

Od tada je donosila izmene i dopune Uredbe, kojima je menjala maksimalne dozvoljene cene i dodavala i brisala namirnice kojima se ograničava cena.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Nevena Petaković, 03.04.2023.
Naslov: Redakcija