Zastava Bosne i Hercegovine

NACIONALNA LABORATORIJA ZA ISPITIVANJE I KONTROLU KVALITETA MLEKA: Iako je otvarana više puta, Laboratorija još uvek ne radi za tržište


Nacionalna laboratorija za ispitivanje i kontrolu kvaliteta mleka, koja se nalazi u Batajnici blizu Beograda, otvarane je više puta. Ipak, ona i dalje faktički još ne radi za tržište.

Nadležni su ranije kao jedan od vodećih problema pri otvaranju laboratorije navodili nedostatak radne snage. U međuvremenu su se pojavile druge stvari koje koče rad, poput “nedostatka fiskalne kase”.

Kako se navodi, problem radne snage je u međuvremenu rešen, ali nije i problem nedostatka fiskalne kase.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković objasnila je da je Nacionalna laboratorija opremljena i spremna za rad, ali da je problem što nisu mogli da izdaju račune i da naplaćuju uslugu po zakonu - nisu imali fiskalnu kasu.

“Sada idemo u izmenu zakonodavnog okvira. Otvorili smo evidencioni račun u Trezoru, da mogu da naplaćuju. U narednih nekoliko meseci laboratorija će biti otvorena za tržište”, najavila je Tanasković.

Iz resornog Ministarstva su 2016. godine rekli da je u tehničkom i materijalnom smislu laboratorija spremna za rad, naredne 2017. rekli su da jedino kadrovi još nisu spremni i da se intenzivno radi na njihovom osposobljavanju.

U januaru 2018. Ministarstvo je u saopštenju najavilo da laboratorija za ispitivanje i kontrolu kvaliteta mleka počinje da radi i to tako što nadgleda proizvodnju mleka na celoj teritoriji Srbije.

Nacionalna laboratorija koja bi kontrolisala kvalitet sirovog mleka je deo Direkcije za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici, a u okviru nje rade još fitosanitarna laboratorija, ali i banka biljnih gena.

U laboratoriji za kontrolu kvaliteta sirovog mleka, kada bude počela da radi, trebalo bi da se ispituje hemijski sastav mleka, aflatoksina u mleku i hrani, kao i prisustvo bakterija i virusa u hrani.

Proizvođači mleka u Srbiji već nekoliko godina se žale na probleme u poslovanju, najviše na ekonomsku neisplativost, mnogi od njih odustaju od tog posla.

Poslednjih meseci održali su nekoliko protesta, a situacija je kulminirala u avgustu prošle godine kada na domaćem tržištu nije bilo dovoljno mleka, pa je taj nedostatak nadoknađen uvozom.

Nakon nekoliko godina Srbija je ponovo uvela i prelevmane, odnosno taksu za uvoz mleka iz Evropske unije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 03.04.2023.
Naslov: Redakcija