Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Iako su redovno izmirivali svoje obaveze za penzijsko i invalidsko osiguranje većina advokata sa Vračara nema uplaćen staž za 1995. godinu


Pozivi Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje da se na vreme provere sve uplate doprinosa, bilo da osiguranik radi kod poslodavca ili sam sebi uplaćuje, nisu nimalo za zanemarivanje. To je potvrdila i najnovija situacija u kojoj su se našli mahom advokati samostalci sa Vračara. Naime, kada je jedan od njih iz predostrožnosti nedavno proverom utvrdio da nema upisanu 1995. godinu staža, iako neprekidno radi od 1988. i uplaćuje sam doprinose, većina njegovih kolega iz kraja saznala je da ima isti problem. Iz nekog razloga bez objašnjenja koje su potražili u opštinskoj poreskoj upravi, te godine advokati nisu upisani da su izmirili svoje obaveze. Dakle, ako neće da rade godinu duže (ne svojom greškom) moraju ponovo da uplate doprinose za 1995.

Za one koji su dovoljno revnosni da čuvaju sve potvrde o uplatama unazad 30 i više godina nema problema. Imaju dokaz na osnovu kog poreznici mogu da im upišu staž, ali šta da rade ostali koji taj papir nemaju? Kome da se žale? Sve i da tuže sudu poreznike ne mogu da dokažu da su platili doprinose.

Advokat koji se prvi javio bio je dodatno iznenađen, ne samo zbog činjenice da mu 1995. godina nije upisana, već da se vodi da je bio zaposlen u građevinskom preduzeću “Ratko Mitrović” gde nikada nije, kaže, ni kročio, jer je od 1988. advokat.

Advokati su preračunali da će ih uplata doprinosa za tu jednu godinu koštati između 1.500 i 2.000 evra. S obzirom na to da ovo nisu pojedinačni primeri i da se budući penzioneri često žale na nedostajuće godine staža iako su sve vreme radili, postavlja se pitanje šta da čine ukoliko nemaju da plate godinu, dve ili pet, a to im je uslov za penziju?

Upitani kako je moguće da se dogode ovakvi propusti i ko je odgovoran za to da cela jedna armija ljudi ostane bez godine staža, iz Poreska uprave odgovaraju da u postupcima ostvarivanja prava kod Fonda PIO vlasnicima samostalne delatnosti, Poreska uprava na zahtev RF PIO ili na zahtev obveznika izdaje uverenje o utvrđenim i plaćenim doprinosima u svrhu ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Uverenja i druge isprave (sertifikati, potvrde, itd.), predstavljaju javne isprave o činjenicama o kojima državni organi vode službenu evidenciju, izdaju se saglasno podacima iz evidencije, i imaju dokaznu vrednost javne isprave. Podaci navedeni u uverenjima i drugim ispravama moraju biti tačni i utvrđeni na osnovu podataka o kojima se vodi službena evidencija, s obzirom na to da isti imaju dokaznu vrednost javne isprave. Suprotno ponašanje predstavlja zloupotrebu koja je kažnjiva”, navodi se u odgovoru poreznika. Međutim nema objašnjenja ko je kriv za ovakve propuste, kako je moguće da najveći broj njih u istoj branši baš iste godine nema upisani staž…

Istovremeno dodaju da za osiguranike zaposlene, Poreska uprava ne izdaje uverenja o utvrđenim i plaćenim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, već se upis staža obavlja na osnovu podataka koji služe za utvrđivanje visine prava i visine uplaćenih doprinosa – obrazac M-4, dostavljenih od poslodavaca, odnosno službenih evidencija RF PIO.

Upitani u kojim situacijama osiguranik može sam da uplati staž za godinu ili više godina i kada to može da uradi, u Fondu PIO objašnjavaju da kada je reč o samostalnim delatnostima ovi osiguranici plaćaju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje kao samooporezujući, paušalci ili isplatom zarada, isključivo preko Poreske uprave – institucije nadležne za obračun i naplatu poreza i doprinosa.

Ukoliko osiguranik nije platio doprinose, odnosno Poreska uprava ga nije dužila, potrebno je da se na osnovu prijave na osiguranje ili rešenja iz Agencije za privredne registre obrati upravi kako bi ga zadužila nedostajućim doprinosima. Ako osiguranik u periodu osiguranja ima “rupe” u stažu, odnosno poslodavac mu nije redovno izmirivao zakonsku obavezu plaćanja doprinosa zaposleni radi ostvarivanja prava na penziju, odnosno na novčanu naknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje u trajanju do dve godine do ostvarivanja prava na starosnu penziju, može samostalno da uplati nedostajuće doprinose prema najnižoj osnovici važećoj na dan uplate doprinosa umesto poslodavca, naglašavaju iz Fonda PIO.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović-Stojanović, 01.04.2023.
Naslov: Redakcija