Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O CENTRALNOJ EVIDENCIJI STVARNIH VLASNIKA: U evidenciju APR-a do sada upisano više od 85 odsto stvarnih vlasnika


U evidenciju Agencije za privredne registre upisano je do sada nešto više od 85 odsto stvarnih vlasnika firmi, zadruga, ustanova, fondacija i zadužbina.

Stvarnih vlasnika u Centralnoj evidenciji sada ima 180.743. Najviše je među stvarnim vlasnicima državljana Srbije, koji čine 89,65 odsto, a stranaca je 10,34 odsto.

Najviše stvarnih vlasnika evidentirala su preduzeća, zatim ustanove, zadužbine i fondacije, dok je najmanje udruženja ispunilo tu zakonsku obavezu.

Tako je u Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika upisano 162.037 domaćih fizičkih lica i 18.695 stranaca, među kojima je najviše Italijana.

Iz APR podsećaju da je evidentiranje stvarnih vlasnika trajna obaveza registrovanih subjekata, kako onih koji su tek osnovani, tako i onih koji promene vlasničku strukturu, članove organa ili koji registruju neku drugu promenu na osnovu koje steknu svojstvo stvarnog vlasnika.

Za potrebe poslovanja, Agencija, na zahtev privrednih subjekata, izdaje izvode i potvrde iz Centralne evidencije stvarnih vlasnika u formi papirnog ili elektronskog dokumenta.

Izvor: Vebsajt Novosti i RTV, 02.04.2021.
Naslov: Redakcija