Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KAMIONI U TRANZITU BEZ POLICIJSKE PRATNJE


Od 2. aprila 2020. godine ukinuta je policijska pratnja kamionima u tranzitu kroz Srbiju, što će omogućiti brži prevoz robe do krajnjih kupaca, rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović.

"Ministarstvo je pokrenulo inicijativu ka Sloveniji i Hrvatskoj da i oni donesu istu meru, kako bi i građani Srbije, kao i drugih zemalja u okruženju, brže dobijali robu i namirnice. Srbija je napravila prvi korak, i verujemo da će i naše kolege iz regiona, sa kojima smo imali dobru i vrlo intenzivnu saradnju od početka krize izazvane pandemijom korona virusa, uskoro doneti slične mere", kaže Mihajlovićeva.

Ona je dodala da su ove mere pripremljene u koordinaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, odnosno Upravom saobraćajne policije i Upravom granične policije, sa kojima Ministarstvo intenzivno sarađuje na obezbeđivanju nesmetanog kretanja teretnog drumskog saobraćaja u uslovima epidemije.

"Ove mere imaju dvojaku korist jer ćemo, s jedne strane, imati ubrzan tranzit kroz Srbiju, a sa druge manje opterećivanje pripadnika MUP-a zbog pratnje konvoja kamiona. Takođe, kraće zadržavanje kamiona na granicama i značajno skraćenje ukupne dužine putovanja važno je i zbog bezbednosti u saobraćaju, jer su vozači putovali i do tri dana kroz Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju, kad se računa i čekanje na graničnim prelazima da se formiraju konvoji", navodi potpredsednica Vlade.

Mihajlovićeva ističe da je od 13. marta do 2.aprila u 7 časova u Srbiju ušlo ukupno 45.565 kamiona, od čega 23.601 kamion za tržište Srbije, a 21.964 kamiona u tranzitu.

Mere koje je uvela Srbija usklađene su i sa odlukama Evropske komisije o olakšanju transporta tereta i uvođenju posebnih mera za to, kao što su zeleni koridori, odnosno tranzitni koridori koji će maksimalno biti rasterećeni zaustavljanja vozila, kao i maksimalno korišćenje elektronskih dokumenata zbog manjeg kontakta vozača sa drugim licima.

Za kamione u tranzitu definisani su i tranzitni pravci, a zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike utvrđeno je ukupno devet benzinskih stanica na kojima će teretnjaci moći da se zadržavaju. Benzinske stanice biće vidno označene tabla sa natpisom "TRANZIT", a biće odštampani i leci sa informacijama na sedam jezika koje će vozači dobijati na ulasku u Srbiju, na kojima će biti i mapa Srbije sa putnim pravcima na kojima su označene lokacije pumpi na kojima mogu da natoče gorivo.

Dežurne benzinske stanice za kamione u tranzitu biće raspoređene duž najfrekventnijih tranzitnih pravaca, radiće 24 časa dnevno i raspolažu svim potrebnima sadržajima za teretna vozila i vozače, uključujući velike parkinge za kamione, hranu i kafu za poneti, punjenje TAG uređaja, bežični internet i menjačnice.

Spisak stanica:

MOL Serbia u neposrednoj blizini GP Horgoš, u smeru izlaska iz Srbije ka Mađarskoj; MOL Serbia u neposrednoj blizini GP Horgoš, u smeru ka Beogradu; MOL Serbia u blizini GP Batrovci, u smeru ka Hrvatskoj; OMV Serbia u blizini GP Batrovci, 29 km nakon ulaska u Srbiju; SSG Nais, Niš, GAZPROM; SSG Fontana, Niš, GAZPROM; EKO Sopot, Mali Požarevac; EKO Vrčin; SSG Prijepolje, NIS.

Izvor: Vebsajt RTV, 2.04.2020.
Naslov: Redakcija